Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Aambeien

 

Wanneer heb je last van aambeien?

Aambeien zijn een soort bobbels in de anus. Er lopen veel aders in en rond de anus. Deze kunnen uitzetten, bijvoorbeeld als je vaak of hard perst. Daardoor krijgt het slijmvlies een uitstulping. Dit wordt een aambei of ‘hemorroïd’ genoemd.

We onderscheiden 2 soorten aambeien: aambeien die in de anus zitten (inwendige aambeien) en aambeien die naar buiten komen (uitwendige aambeien).

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Dit kan een gevolg zijn van persen (zoals bij harde ontlasting of bij een bevalling), het ophouden van de ontlasting, chronisch hoesten of lang staan.

Als je aambeien hebt, kun je dat merken aan bloedverlies bij je ontlasting, pijn, jeuk, een branderig gevoel, onverwacht verlies van een beetje ontlasting en een drukkend gevoel bij je anus door het naar buiten zakken van de aambei. 

Aambeien kunnen geen kwaad en verdwijnen meestal vanzelf.

 

Wat kun je zelf doen?

 • Drink 1,5 – 2 liter per dag en eet voeding met veel vezels. Hierdoor krijg je zachtere ontlasting. Daardoor hoef je minder te persen. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn bruin brood, groente en fruit. Als dit niet genoeg helpt, kun je ook psyllium-vezels proberen.
 • Zorg dat je naar de wc gaat als je aandrang hebt. Als je je ontlasting te lang ophoudt, kan je ontlasting dikker worden, waardoor je meer moet persen.
 • Een goede zithouding op de wc. Je kunt proberen een voetenbankje te gebruiken. Daarmee krijg je makkelijk een goede zithouding. Doordat je je knieën optrekt en iets voorovergebogen zit, ontspant de anusspier zich. Hierdoor zal het poepen makkelijker gaan.
 • Maak na het poepen de plek van de aambei schoon met lauwwarm water en dep deze vervolgens goed droog. Gebruik geen ruw wc-papier en geparfumeerde zepen. Dit kan juist zorgen voor meer irritatie en jeuk.

 

Heb je medicijnen nodig?

Er bestaan geen medicijnen die aambeien genezen. Wel zijn er middelen die de klachten kunnen verlichten:

 • Vette vaselinecrème of zinksulfaat-vaselinecrème: breng na elke ontlasting de crème aan in en om de anus. Dit zorgt voor een beschermend laagje.
 • Crème met lidocaïne: bij pijn of jeuk.
 • Lactulose of Macrogol: dit zijn medicijnen die je via de mond inneemt. Ze maken de ontlasting wat zachter, waardoor je minder hoeft te persen.

Als niets helpt en je erge klachten hebt, kunnen de aambeien ook worden verwijderd. Dat kan op verschillende manieren. Je huisarts kan je hierover adviseren.

 

Bel de huisarts als je deze klachten hebt:

 • De aambeien blijven, ondanks alle adviezen.
 • De aambei is erg dik en doet (veel) pijn.
 • Als je bloed of slijm bij je ontlasting hebt en niet zeker weet of dit door aambeien komt.
 • Als je een bobbel of uitstulping voelt, maar niet zeker weet of dit een aambei is.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.