Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Aangezichtspijn

Wanneer heb je aangezichtspijn?

Aangezichtspijn is een soort hoofdpijn, waarbij je hevige pijnscheuten hebt in het gezicht, meestal aan 1 kant. De pijn duurt een paar seconden tot maximaal 2 minuten en voelt als elektrische stroomstoten. Sommige mensen hebben dit wel tientallen keren per dag. Tussen de aanvallen door heb je geen pijn en voelt je gezicht normaal.

 

De meest voorkomende vorm van aangezichtspijn is Trigeminusneuralgie. Hierbij ontstaat de pijn door de Trigeminus-zenuw. Op het gezicht bevindt deze zenuw zich aan allebei de kanten. De zenuw heeft 3 takken: 1 loopt over het voorhoofd, 1 naar de neus en 1 naar de onderkaak. De pijn bij deze vorm van aangezichtspijn zit dus vooral op deze 3 plekken. De pijn kan uitgelokt worden door bijvoorbeeld tanden poetsen, eten, schreeuwen, aanraking van de huid, scheren of koude wind. Deze aandoening ontstaat meestal rond 40-jarige leeftijd en komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

Andere oorzaken van aangezichtspijn zijn bacteriële infecties en ontstekingen in het aangezicht, tandproblemen of -behandelingen, verwondingen in het gezicht, Multipele Sclerose (MS), compressie van andere zenuwen of botproblemen. Vaak is het lastig om een oorzaak te vinden.

 

Wat kun je zelf doen?

Als je weet wat bij jou de pijn uitlokt, probeer dit dan te voorkomen:

  • Bescherm je gezicht tegen de kou met een sjaal of muts.
  • Raak de gevoelige plek in het gezicht zo min mogelijk aan.
  • Probeer bij het tandenpoetsen een manier te vinden waarbij de zenuw niet getriggerd wordt. Gebruik eventueel een gewone (niet-elektrische) tandenborstel.
  • Let op als je je stem wil verheffen. Vraag bijvoorbeeld aan iemand die naast jou staat of hij/zij iemand voor jou kan roepen in plaats van zelf te roepen.

 

Heb je medicijnen nodig?

De behandeling van aangezichtspijn hangt ook af van de oorzaak van de pijn. Heb je bijvoorbeeld een ontsteking die de pijn veroorzaakt, dan zal die ontsteking behandeld moeten worden.

Een medicijn dat de klachten van aangezichtspijn kan verminderen is Carbamazepine. Dit middel heeft effect op de werking van de zenuw. Het wordt bij meerdere aandoeningen gebruikt.

Er zijn geen andere medicijnen die de klachten van aangezichtspijn kunnen verminderen. Wel zijn er operaties mogelijk. Deze worden uitgevoerd door een neurochirurg.

 

Bel de huisarts als je:

  • Veel last hebt van aangezichtspijn. Met de huisarts kun je eventuele behandelingen bespreken.
  • Klachten erger worden en de aanvallen steeds vaker opkomen.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.