Aangezichtsverlamming van Bell
Wanneer heb je aangezichtsverlamming van Bell?
Bij aangezichtsverlamming van Bell zijn de spieren in 1 gezichtshelft verlamd. Dit wordt ook wel Bellse parese, paralyse van Bell of Bell?s palsy genoemd. Het komt door uitval van een belangrijke zenuw in het gezicht: de Facialis-zenuw. Het lijkt op een beroerte (TIA, herseninfarct of hersenbloeding), maar dat is het niet. Het probleem zit in de aangezichtszenuw; bij een beroerte zit het probleem in de hersenen.
De Facialis-zenuw zorgt voor de beweging van de spieren van 1 kant van het gezicht, de traanklier, een aantal speekselklieren, een deel van de smaak en de demping van harde geluiden. Bij aangezichtsverlamming van Bell is deze zenuw helemaal of voor een deel uitgevallen. Dit geeft klachten als een afhangende mondhoek, het oog niet meer goed kunnen sluiten, een tranend oog, niet meer goed kunnen praten of slikken, minder kunnen proeven, overgevoeligheid voor harde geluiden en pijn in of rondom het oor.
Meestal is de oorzaak van de aangezichtsverlamming onduidelijk. In sommige gevallen is er wel een duidelijke oorzaak. Een aangezichtsverlamming kan bijvoorbeeld komen door ontstekingen zoals een middenoorontsteking of gordelroos.
Een aangezichtsverlamming is best schrikken, maar het gaat meestal vanzelf over. Vaak zijn de klachten binnen een aantal weken tot maanden helemaal over. Heel soms kunnen er klachten overblijven. Je kunt bijvoorbeeld problemen met praten of slikken houden. Deze kans wordt groter naarmate je ouder wordt.
Let op: als je ineens een afhangende mondhoek hebt, kan dat een teken zijn van aangezichtsverlamming van Bell of van een beroerte. Je moet dit altijd met spoed door je huisarts laten beoordelen.
Wat kun je zelf doen?
Aangezichtsverlamming van Bell gaat meestal na een paar weken tot maanden vanzelf over. Omdat je bij een aangezichtsverlamming het oog minder goed kunt sluiten, kan je oog uitdrogen. Om dit te voorkomen, moet je het oog afdekken met een zogenaamd horlogeglasverband en oogdruppels, ooggel of oogzalf gebruiken als je moeite hebt met het oog sluiten.
Heb je medicijnen nodig?
Je kunt oogdruppels, ooggel of oogzalf gebruiken tegen uitdroging van het oog. Prednisolon, een ontstekingsremmer, kan de kans op herstel vergroten. Je huisarts schrijft dit middel voor.
Bel direct de huisarts of 112 als je:
- Een scheve mondhoek hebt. De huisarts kan beoordelen of het gaat om een aangezichtsverlamming of misschien een beroerte.
Bel de huisarts als je:
- Klachten krijgt aan je oog, bijvoorbeeld als je oog rood wordt, pijn gaat doen of als je minder goed kan zien.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.