Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Achillespeesklachten

De achillespees is de sterkste pees van het lichaam. De achillespees verbindt de kuitspieren aan het hielbeen. Hij is erg belangrijk bij allerlei bewegingen, zoals springen, lopen, fietsen, jezelf afzetten of op je tenen staan. Er komt vaak veel kracht op de achillespees te staan. Normaal kan de pees dit goed aan, maar soms heb je klachten. Er zijn verschillende achillespeesklachten, met verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn een achillespeesscheur en een achillespeesontsteking.

 

Achillespeesscheur

Bij een plotselinge beweging of als je veel kracht zet, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan de achillespees gedeeltelijk of helemaal afscheuren. Dit wordt een achillespeesscheur of achillespeesruptuur genoemd. Bij een achillespeesscheur merk je direct een heftige pijn vlak boven de hiel. Als de scheur klein is, kun je andere klachten hebben, zoals een zwelling rondom de achillespees en moeilijker lopen door een pijnlijke en stijve achillespees. Als de scheur heel groot is, is de pijn heftiger en is lopen nog moeilijker. Is de pees helemaal afgescheurd, dan is lopen bijna onmogelijk.

 

Wat kun je zelf doen?

Bij acute pijn:

 • Stop meteen met sporten.
 • Houd een kwartier een koud kompres of ijs, gewikkeld in een doek, vlak boven de hiel.
 • Houd rust en blijf af en toe koelen.
 • Gebruik therapiesokken. Deze beschermen tegen druk van buitenaf, wat de pijn vermindert.
 • Gebruik inlegzolen. Deze verbeteren de stand van de achillespees, wat het herstel bevordert. Ook verminderen ze overbelasting. Daadoor heb je minder klachten.
 • Doe krachtoefeningen. Probeer de been- en bilspieren te blijven trainen om herstel te bevorderen en spierafbraak te voorkomen. Vraag een fysiotherapeut om je de juiste oefeningen te geven.

Om een achillespeesscheur te voorkomen:

 • Train de achillespees: een sterke achillespees zal minder snel scheuren.
 • Draag goede schoenen bij het sporten.
 • Doe altijd een warming-up of cooling down. Zo bereid je jouw lichaam voor op de training. Een paar minuten is al genoeg.

 

Heb je medicijnen nodig?

Er zijn geen medicijnen die een achillespeesscheur genezen.

Als je achillespees helemaal is afgescheurd, zijn er twee behandelingen mogelijk.

 • Gips en/of een aanpasbare schoen. Hiermee wordt je voet in gestrekte stand (spitsstand) vastgezet. De peesuiteinden liggen dan tegen elkaar aan en kunnen weer aan elkaar groeien. Na een aantal weken mag je voet steeds meer in een normale stand komen te staan. Met gips moet je naar het ziekenhuis om de stand te veranderen. Met een aanpasbare schoen kun je de stand zelf aanpassen.
 • Een operatie, waarbij de achillespees wordt gehecht. Na de operatie zal je ook een nabehandeling krijgen met de voet in gestrekte stand (spitsstand). Meestal wordt dit met gips gedaan.

Voor deze behandelingen word je doorverwezen naar een chirurg of een orthopeed.

Let op: als je gips hebt of een aangepaste schoen draagt, heb je een grotere kans op trombose in je been of op een longembolie. Daarom wordt bij gips of een aangepaste schoen ook heparine voorgeschreven. Dit is een bloedverdunner, die je met een heel klein spuitje elke dag in je buik moet prikken.

 

Bel de huisarts als je:

 • Plotseling hevige pijn hebt boven je hiel na een onverwachte beweging, en niet meer goed kunt lopen of op je tenen kunt staan.
 • Na het dragen van gips of een aangepaste schoen nog steeds klachten houdt.
 • Steeds moeilijker gaat lopen en de pijn steeds erger wordt.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Achillespeesontsteking

Als de achillespees overbelast raakt, kan hij gaan ontsteken. Je hebt dan een achillespeesontsteking. Hierdoor kun je last hebben van pijn en zwelling bij de aanhechting van de achillespees, net boven de hiel. Drukken op die plek doet pijn. De pijn wordt meestal erger na sporten of wandelen. Ook kan de achillespees vooral in de ochtend erg stijf aanvoelen.

De belangrijkste oorzaak van een achillespeesontsteking is overbelasting. Dit gebeurt als je de kuitspieren heel veel gebruikt, bijvoorbeeld bij sporten of lichamelijk werk. Je hebt meer kans op een achillespeesontsteking als je in korte tijd meer bent gaan sporten of bewegen dan normaal, als je kuitspieren niet heel sterk zijn, als je al eerder klachten aan de achillespees had, als je traint in de kou en als je bepaalde medicijnen gebruikt.

Een achillespeesontsteking gaat langzaam over. Met aangepast sporten en krachtoefeningen zijn bij de meeste mensen de klachten binnen 3 maanden verbeterd. Vaak kun je na 6 maanden weer sporten zoals je deed voordat je de klachten kreeg.

 

Wat kun je zelf doen?

 • Voorkom sport of activiteiten die veel pijn geven. Misschien kun je het sporten aanpassen of tijdelijk een andere sport doen.
 • Bouw het sporten langzaam op. Pas als de pijn en de stijfheid bijna weg zijn, kun je weer meer gaan sporten.
 • Probeer niet te vaak, niet te zwaar en niet te lang te sporten. Dit maakt de kans kleiner dat je weer een achillespeesontsteking krijgt. Probeer een goede balans te vinden in wat jouw lichaam aankan.
 • Gebruik goede schoenen bij het sporten.
 • Gebruik therapiesokken. Deze beschermen tegen druk van buitenaf, wat de pijn vermindert.
 • Gebruik inlegzolen. Deze verlagen de spanning op de achillespees, wat het herstel verbetert en de pijn vermindert.
 • Doe krachtoefeningen. Door je kuitspieren te trainen, kun je het herstel bevorderen. Vraag een fysiotherapeut om je de juiste oefeningen te geven.

 

Heb je medicijnen nodig?

Er zijn geen medicijnen die een achillespeesontsteking genezen. Soms worden ontstekingsremmers (NSAID’s) of injecties met corticosteroïden gebruikt, maar het effect hiervan is niet bewezen.

 

Bel de huisarts als je:

 • Plotseling hevige pijn hebt boven je hiel na een onverwachte beweging, en niet meer goed kunt lopen of op je tenen kunt staan.
 • Ondanks rust en opgevolgde adviezen na 3 maanden nog geen verbetering van je klachten merkt.
 • Merkt dat je klachten erger worden.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.