Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Bloedneus

 

Wanneer heb je een bloedneus?

Bij een bloedneus komt er bloed uit je neus. Dat kan uit één of uit beide neusgaten. Het komt vaak voor, bijna iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. Je kunt er behoorlijk van schrikken, vooral als het bij je kind gebeurt. Maar het kan meestal geen kwaad. Aan de binnenkant van de neus zitten veel kleine bloedvaatjes. Omdat deze aan de oppervlakte liggen, kunnen ze makkelijk kapot gaan of geïrriteerd raken. In de meeste gevallen wordt een bloedneus veroorzaakt door neuspeuteren, droge of koude lucht en allergieën of verkoudheid. Je kunt het ook krijgen door bijvoorbeeld een ongeluk, door een voorwerp in je neus, als bijwerking van sommige neussprays of bij bepaalde aandoeningen. 

Bij gebruik van alcohol of cocaïne heb je een hoger risico op een bloedneus. Bij alcoholgebruik is het bloeden vaak moeilijker te stoppen. Dit kan ook zo zijn als je bloedverdunners gebruikt. Voorbeelden van bloedverdunners zijn clopidogrel (Grepid), acenocoumarol (Sintrom), dabigatran (Pradaxa) en rivaroxaban (Xarelto). Een bloedneus komt vaker voor bij kinderen en ouderen. Ook hoge bloeddruk wordt als mogelijke oorzaak gezien. 

 

Wat kun je zelf doen?  

  • De bloeding proberen te stoppen. 

Er zijn geen medicijnen nodig om je bloedneus te stoppen. Je kunt wel proberen de bloeding eerder te laten stoppen. Snuit eerst goed je neus. Buig het hoofd niet achterover, maar leun juist licht naar voren. Zet duim en wijsvinger op de beide neusvleugels en knijp de neus 15 minuten dicht. Deze stappen kun je herhalen als dat nodig is.  

  • Je neusslijmvlies ontzien. 

Vermijd direct na de bloedneus dingen waardoor je neus weer kan gaan bloeden. Probeer bijvoorbeeld een aantal dagen niet zwaar te tillen en de overgang van koud naar warm te vermijden. Probeer ook niet hard te snuiten of in je neus te peuteren. Kort na de bloedneus is het ook verstandig niet te warm te eten en drinken. 

  • Maatregelen nemen als je vaker een bloedneus hebt. 

Als je vaak bloedneuzen hebt, kun je te droge lucht voorkomen door een luchtbevochtiger of bakjes met water bij de verwarming neer te zetten. Verder kun je het beste niet in je neus peuteren. Doe je dat wel, zorg dan voor korte, schone nagels. Snuit je neus altijd zachtjes.  

 

Bel je huisarts als je een bloedneus hebt en de volgende klachten of situaties: 

  • De bloeding stopt niet na het uitvoeren van bovenstaande instructies. 
  • Moeite met ademen door het bloed uit je neus. 
  • Bleekheid, erge vermoeidheid of sufheid. 
  • Bloedingen op andere plekken. 
  • Een neusoperatie kort geleden. 
  • Een gezwel (tumor) in je neus. 
  • Vaker een bloedneus aan 1 kant. 
  • Er zit een voorwerp vast in je neus. 
  • Je hebt een ongeluk gehad, bijvoorbeeld een klap tegen je neus.  
  • Je gebruikt bloedverdunners en de bloedneus stopt niet vanzelf (bijvoorbeeld clopidogrel, acenocoumarol, dabigatran of rivaroxaban). Het kan nodig zijn om de dosis of soort bloedverdunner aan te passen. Gebruik je acenocoumarol, bel dan de trombosedienst.  

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.