Bloedverlies uit de anus
Wanneer heb je bloedverlies uit de anus?
Bloedverlies uit de anus komt vaak voor. Elk jaar heeft 1 op de 5 volwassenen er weleens last van. Het bloed kan helderrood zijn, of juist donkerder, zelfs zwart. Het kan vermengd zijn met de ontlasting, op de ontlasting liggen of alleen te zien zijn op het wc-papier. Je kunt ook nog andere klachten hebben, zoals slijm bij de ontlasting of pijn aan de anus. Vaak is het bloedverlies onschuldig. Het kan bijvoorbeeld komen door aambeien of scheurtjes (fissuren) in de anus, maag-darminfecties door een virus of bacterie, goedaardige zwellingen (poliepen) of medicijnen. Soms is het een aanwijzing voor een ziekte, zoals een chronische darmontsteking of darmkanker. Je huisarts kan onderzoeken of er scheurtjes of aambeien bij de anus zitten, en of er iets te voelen is dat het bloedverlies veroorzaakt in het laatste stukje van de darm. Voor andere oorzaken kan de huisarts verwijzen naar het ziekenhuis voor een darmonderzoek (een coloscopie van de gehele darm, of een sigmoidoscopie of proctoscopie van het laatste deel van de darm; dit is afhankelijk van je klachten en je leeftijd). In de meeste gevallen gaat het bloedverlies vanzelf over.
Bel met spoed de huisarts, de huisartsenpost of 112 als:
- Je meer dan een beker vol met bloed bent verloren.
- Iemand bloedverlies uit de anus heeft (gehad) en het bewustzijn verliest.
- Je duizelig en zweterig wordt en/of een zeer hoge hartslag hebt.
Wat kun je zelf doen?
- Je ontlasting soepel houden.
Eet vezelrijke voeding en drink 1,5 tot 2 liter per dag. Zorg ook voor genoeg beweging. Stel het poepen niet uit als je voelt dat je moet. Neem de tijd om naar de wc te gaan. Probeer niet hard te persen.
- Irritatie voorkomen.
Zorg voor goede hygiëne rondom de anus, om jeuk en irritatie te voorkomen. Veeg voorzichtig, niet te ruw of hard.
Heb je medicijnen nodig?
- Als je harde ontlasting hebt die pijn geeft of ervoor zorgt dat je hard moet persen, kan je huisarts een medicijn voorschrijven om de ontlasting soepel te maken. Voorbeelden zijn macrogol of lactulose.
- Bij aambeien kun je een crème gebruiken om irritatie en jeuk rondom de anus te verzachten. Bij pijn of brandende jeuk kan de huisarts je een crème geven met lokale pijnstilling (lidocaïne).
- Scheurtjes in de anus genezen meestal vanzelf. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts je een crème voorschrijven met lokale pijnstilling (lidocaïne) en/of een crème die de lokale doorbloeding bevordert (diltiazem). Hierdoor kan het scheurtje sneller genezen. Deze crèmes breng je rond de anus aan.
Als er mogelijk een andere oorzaak is, kan de huisarts je doorsturen naar het ziekenhuis voor een darmonderzoek (coloscopie, sigmoidoscopie of proctoscopie). Of je daarna medicijnen nodig hebt, is afhankelijk van de uitslag. De arts zal dit met je bespreken.
Bel je huisarts als je:
- Bloedverlies hebt uit de anus dat niet vanzelf stopt.
- Loze aandrang hebt: het voelt steeds alsof je moet poepen, maar dit lukt niet.
- Een ander ontlastingspatroon hebt (vaker of minder vaak, dikkere of dunnere poep dan normaal).
- Een zwelling hebt in de buik.
- Je ziek voelt en/of hevige buikpijn hebt bij het bloedverlies.
- Ook slijm hebt bij de ontlasting.
- Onverklaarbare koorts (een lichaamstemperatuur van 38 graden Celcius of hoger), nachtelijk zweten of onbedoeld gewichtsverlies (meer dan 3 kilo in 1 maand) hebt.
- Zwarte, stinkende en plakkerige ontlasting hebt.
- Ouder bent dan 50 jaar.
- Darmkanker in de familie hebt.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.