Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Coronavirus

 

Het coronavirus: wat is het?

Het coronavirus, waar op dit moment wereldwijd veel aandacht voor is, is een virus waarvan je de ziekte COVID-19 kunt krijgen. We noemen het een coronavirus omdat het virus eruitziet als een kroon (corona is kroon in het Latijn). Er bestaan verschillende coronavirussen: ook MERS en SARS behoren tot dit type. Het nieuwe coronavirus is in 2019 uitgebroken in China. Experts noemen het virus ook wel SARS-CoV-2. SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome.

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. De incubatietijd, dit is de tijd van besmetting tot ziek worden, lijkt gemiddeld zo’n 7 dagen te zijn, maar het kan tot wel 14 dagen duren. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij of zij kan verspreiden. 

 

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste symptomen zijn onder andere koorts (een gemeten lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en luchtwegklachten, zoals hoesten, verkoudheid en/of kortademigheid. Ook kun je plotseling je reuk en/of je smaak verliezen. Andere klachten die bij COVID-19 of het coronavirus horen zijn moeheid, spierpijn, duizeligheid, buikpijn, geen eetlust hebben, diarree, overgeven, verwardheid en oogontsteking.

De symptomen van COVID-19 lijken op die van griep. Maar deze ziekte kan een ernstiger beloop hebben, zeker voor ouderen en mensen die al verzwakt zijn; kinderen lijken geen risicogroep. Omdat het een nieuw virus is, hebben mensen er nog geen weerstand tegen opgebouwd en is er nog geen goed geneesmiddel voor, terwijl mensen elkaar wel gemakkelijk kunnen besmetten.

 

Wat kun je zelf doen?

Als je geen klachten hebt:

·      Vermijd drukte en houdt 1,5 meter afstand van anderen.

·      Blijf zoveel mogelijk thuis en werk zoveel mogelijk thuis.

·      Het is verplicht om in het openbaar vervoer en in publiekelijk toegankelijke ruimten een niet-medisch mondkapje te gebruiken.

·     Houd je verder aan de maatregelen van de overheid die op dit moment gelden. Deze maatregelen vertellen je onder andere hoeveel bezoek je mag ontvangen en met hoeveel personen je buiten mag lopen. Ook geven deze aan welke locaties, onderwijsinstellingen en winkels er geopend en gesloten zijn en of er een avondklok geldt. Daarnaast geven deze maatregelen informatie over reizen naar het buitenland. Deze maatregelen kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

 

En voor iedereen geldt dat je moet zorgen voor een goede hygiëne:

·      Was vaak je handen met zeep.

·      Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

·      Gebruik papieren zakdoekjes, die je na één keer gebruiken weggooit.

·      Schud geen handen.

 

Als je klachten hebt die bij COVID-19 kunnen passen:

·      Laat je testen en blijf thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Is de test negatief, dan mag je weer naar buiten. Is de test positief, blijf dan met je gezinsleden/huisgenoten thuis en volg de aanwijzingen van de GGD op.

·      Als je klachten hebt van koorts of benauwdheid, dan moeten ook je gezinsleden/ huisgenoten thuisblijven tot de uitslag van jouw test bekend is.

·      Ook kinderen kunnen getest worden. Doe dit in ieder geval bij koorts, veel hoesten en/of benauwdheid. Doe dit ook als er klachten zijn die bij COVID-19 kunnen passen en het kind in contact is geweest met iemand met COVID-19.

 

Als je geen klachten hebt, kan het toch nodig zijn om je te laten testen op COVID-19:

·      Als je bij het bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt omdat je nauw contact hebt gehad met iemand die COVID-19 heeft.

·      Als je een melding krijgt van de CoronaMelder app omdat je nauw contact hebt gehad met iemand die COVID-19 heeft.

·      Als je in het buitenland bent geweest.

 

BEL je huisarts als je deze klachten hebt:

Bel je huisarts als je hoge koorts hebt, je erg ziek voelt of je last hebt van benauwdheid. Ga niet naar je huisarts of de huisartsenpost toe! De huisarts of assistente zal je aan de telefoon uitleggen of er verder onderzoek nodig is. Wees extra voorzichtig als je ouder bent dan 70 jaar, als je weerstand verminderd is of als je een chronische of ernstige ziekte hebt.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Heb je medicijnen nodig?

Er bestaan op dit moment geen medicijnen tegen het nieuwe coronavirus die buiten het ziekenhuis worden voorgeschreven. Patiënten die zijn opgenomen in een ziekenhuis krijgen als dat nodig is extra zuurstof. In het ziekenhuis worden soms medicijnen tegen het virus gegeven, zoals remdesivir (een virusremmer) of een corticosteroïd zoals dexamethason (een middel dat de afweer onderdrukt). Van deze twee middelen is na onderzoek aangetoond dat ze bij bepaalde mensen die in het ziekenhuis liggen met COVID-19, een goed effect kunnen hebben. Mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis liggen krijgen ook soms middelen die het bloed verdunnen, omdat hun risico op bloedstolsels (trombose) hoger is.

 

Is er een vaccin?

Er zijn op dit moment 3 vaccins tegen COVID-19 goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Het vaccineren is inmiddels begonnen. Omdat er niet meteen een grote hoeveelheid van de vaccins beschikbaar is, wordt er telkens een bepaalde groep mensen uitgenodigd voor vaccinatie. Er wordt begonnen met zorgmedewerkers en bepaalde kwetsbare groepen. Alle mensen in Nederland van 18 jaar en ouder krijgen uiteindelijk een uitnodiging voor een vaccinatie tegen COVID-19.

 

Kun je getest worden?

Er zijn een aantal redenen om jezelf te laten testen op COVID-19. Laat je testen als je klachten hebt die passen bij COVID-19. Laat je ook testen als je geen klachten hebt, maar je nauw contact hebt gehad met iemand die COVID-19 heeft. Je kunt bijvoorbeeld bij het bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komen, of een melding krijgen van de CoronaMelder app. Laat je ook testen als je vanuit het buitenland terugkomt naar Nederland.

Voor een test moet je een afspraak maken bij de GGD. De test is gratis en je krijgt de uitslag na 24-48 uur.

 

Wat gebeurt er als je positief getest bent op COVID-19?

Als je positief getest bent op COVID-19 moet je thuisblijven. De GGD zal bron- en contactonderzoek doen, dit is uitzoeken waar de besmetting is opgelopen en met wie er na de besmetting contact is geweest. Je mag weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt en het minstens 7 dagen geleden is dat je klachten kreeg. Als je een verminderde weerstand hebt, dan moet het minstens 14 dagen geleden zijn dat je klachten kreeg. Als je geen klachten hebt, maar wel positief getest bent, dan mag je 5 dagen na de test uit isolatie.

 

Twijfel je over thuisblijven?

Twijfel je, vraag dan advies aan jouw lokale GGD. Houd ook de website van het RIVM in de gaten voor actuele adviezen.

Kijk voor de meest actuele informatie en adviezen op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus

Voor informatie in het Engels zie/ for English:

https://www.rivm.nl/en

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.