Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Cyste aan de vinger

 

Wanneer heb je een cyste aan de vinger?

Als je een cyste aan je vinger hebt, dan heb je een hard bobbeltje op je vinger. Dit noemen we ook wel een ganglion. Deze cyste kan aan de onderzijde van je vinger (de zijde van je handpalm) zitten. Of hij kan op de rugzijde van je vinger (de zijde van je nagel) op het laatste gewrichtje van je vinger, of rond je nagel zitten. We noemen dit laatste ook wel een mucoid cyste. Een cyste aan je vinger is goedaardig en komt vaker voor bij ouderen en bij vrouwen.

Een cyste aan de vinger is gevuld met gelei-achtig vocht uit de peesschede van je vinger. De peesschede is de ruimte rondom de pees van je vinger. De gelei-achtige vloeistof in de peesschede zorgt ervoor dat de pees soepel kan bewegen. De cyste komt door een verzwakking van de peesschede, die hierdoor onregelmatig wordt en een uitstulping krijgt: een cyste.

Meestal geeft de cyste geen klachten. Soms heb je er wel last van. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van klachten als pijn of een zeurend gevoel rond de cyste of in de vinger. Soms kun je de vinger minder goed bewegen. De vinger maakt dan een hokkende beweging. Dit wordt ook wel een triggerfinger genoemd. Soms komt er continu wat van het gelei-achtige vocht uit de cyste. Als de cyste dichtbij de nagel ligt, kan de nagel erdoor van vorm veranderen.

Het is niet duidelijk waarom een cyste aan de vinger ontstaat. Soms komt het door artrose (slijtage) van een gewricht, maar dit hoeft niet. Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. De cyste kan in de loop der tijd wisselen van grootte. Soms gaat de cyste spontaan weg.

 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt afwachten of de cyste aan je vinger vanzelf verdwijnt.

 

Heb je medicijnen nodig?

Er zijn geen medicijnen om de cyste genezen.

Als je last van de cyste hebt, kan de huisarts met een naald het gelei-achtige vocht uit de cyste zuigen. Soms blijft de cyste hierna weg, maar in een groot deel van de gevallen komt de cyste toch weer terug.

Als je door de cyste last hebt van een triggerfinger, kan een injectie gegeven worden met een corticostero?d. Dit is een ontstekingsremmer. Soms verdwijnt hierdoor de cyste, maar de cyste kan ook blijven.

Als de cyste veel klachten geeft en andere behandelingen werken niet, dan kun je worden verwezen naar de plastisch chirurg. Met een operatie kan de cyste verwijderd worden. Daarna komt de cyste vaak niet meer terug. Bij een operatie zijn er wel extra risico’s, zoals een wondinfectie, zenuwbeschadiging of littekenvorming.

 

Bel je huisarts als je:

  • Een cyste of bobbel hebt in je vinger waar je last van hebt.
  • Een cyste, bobbel of zwelling hebt in je vinger die klachten geeft, zoals pijn of minder goed of niet meer kunnen bewegen (strekken en buigen van de vinger).
  • Een cyste of bobbel hebt die groter wordt.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.