Eczeem
Wanneer heb je eczeem?
Eczeem is een ontstekingsziekte van de huid. Het is niet besmettelijk.
Eczeem geeft een rode, droge, schilferende, jeukende en soms pijnlijke huid. Soms ontstaan er ook vochtige plekken of blaasjes. Eczeem is een verzamelnaam voor schillende huidaandoeningen die eenzelfde soort huiduitslag veroorzaken. Eczeem kan worden veroorzaakt door een aangeboren aanleg voor allergie (hoe dit precies werkt is onbekend), door irriterende stoffen, uitdrogen van de huid, allergie of door oedeem. Hierop reageert de huid met een ontstekingsreactie en dit geeft de klachten. Heel soms wordt eczeem veroorzaakt door een schimmel ergens anders op de huid.
Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen, maar voorkeursplekken zijn de elleboogplooien en knieholtes (constitutioneel eczeem), handen (contacteczeem, acrovesiculeus eczeem), benen (nummulair eczeem, hypostatisch eczeem en asteatotisch eczeem) en op het gezicht en behaarde hoofd (seborroïsch eczeem).
Wat kun je zelf doen?
- Droge huid voorkomen.
Zorg dat je niet te vaak doucht of in bad gaat en gebruik lauw water. Warm water droogt de huid uit. Gebruik een klein beetje (neutrale) zeep tijdens het wassen. Smeer de huid minstens 2 keer per dag in met een vette crème. Wordt de huid sneller droog, dan kun je vaker smeren. Gebruik een neutrale, niet-geparfumeerde crème zoals lanettecrème of cetomacrogol. Koelzalf kan helpen tegen de jeuk. Er zijn veel verschillende neutrale crèmes verkrijgbaar: kies het liefst een goed smeerbare crème die geen zichtbare resten op de huid achterlaat.
- Gemakkelijke kleding dragen.
Draag luchtige en loszittende kleding als je merkt dat strakke, warme kleding jeuk veroorzaakt. Draag katoenen kleding en vermijd wol of synthetische stoffen.
- Niet krabben.
Krabben beschadigt de huid en kan de jeuk juist erger maken. Probeer dus niet te krabben. Je kunt de jeuk verlichten door de huid te koelen. Bijvoorbeeld met een koud washandje of koelzalf.
- Irriterende stoffen vermijden.
Merk je dat je van bepaalde stoffen meer klachten krijgt? Vermijd deze dan en houd eventueel een lijst bij. Het kan ook zijn dat je op bepaalde stoffen allergisch reageert. Dit kunnen ook metalen zijn zoals nikkel.
Heb je medicijnen nodig?
Als bovenstaande adviezen niet of niet goed genoeg helpen, dan kan je huisarts een crème met een ontstekingsremmend hormoon (corticosteroïd) voorschrijven. De sterkte van de crème is afhankelijk van de plek op het lichaam en de ernst van de klachten.
Bel je huisarts als je eczeem hebt met deze klachten of situaties:
- Twijfel over de oorzaak van je klachten (bijvoorbeeld allergie, eczeem of andere ziekte).
- Klachten nog nooit eerder gehad.
- Erg vochtige, gelige en/of pijnlijke plekken.
- Koorts en/of ziek voelen.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.