Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Elleboogklachten

 

Wanneer heb je elleboogklachten? 

Klachten van de elleboog komen veel voor. Ze kunnen vaak geen kwaad, maar zijn erg lastig omdat je je armen en handen elke dag gebruikt. Je kunt last hebben van pijn, zwelling en moeite met bewegen van je elleboog.  

 

De meest voorkomende aandoeningen van de elleboog zijn: 

  • Tenniselleboog/tennisarm
  • Een tenniselleboog komt veel voor en geeft pijn aan de buitenste elleboogknobbel, waar de spieren van de onderarm aan de elleboog vastzitten. Deze aanhechting is dan geïrriteerd en dat doet pijn als je de arm op een bepaalde manier beweegt. Soms komt het door overbelasting, bij vaak dezelfde beweging maken (bijvoorbeeld bij schilderen), maar meestal is het niet precies duidelijk hoe een tenniselleboog ontstaat. Een tenniselleboog gaat vaak vanzelf weer over, maar kan ook een jaar duren.  

 

  • Golferselleboog/golfersarm
  • Een golferselleboog is eigenlijk hetzelfde als een tenniselleboog, alleen heb je dan pijn aan de binnenste elleboogknobbel.   

 

  • Slijmbeursontsteking van de elleboog
  • Op de punt van je elleboog zit een slijmbeurs. Een slijmbeurs is een zakje dat met vocht gevuld is. Het beschermt je elleboog. De slijmbeurs kan ontstoken raken. De elleboogpunt is dan opgezwollen, rood, kan pijn doen en je kunt de elleboog minder goed buigen. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door veel en lang op de elleboog te leunen. Het kan vanzelf overgaan, maar dat kan weken duren. Soms komt er een bacterie bij of begint de slijmbeursontsteking door een bacterie. Vaak heb je dan koorts, wordt de roodheid snel erger en voel je je ziek.  

 

Wat kun je zelf doen?  

  • Tenniselleboog en golferselleboog

Het is belangrijk je arm zoveel mogelijk normaal te blijven gebruiken, draag dus geen mitella of steunband. Het kan geen kwaad als het bewegen wat pijn doet. Als je teveel pijn hebt, probeer dan langzaam te bewegen of minder te bewegen. Bij een tennisarm kan het helpen om voorwerpen zoveel mogelijk met een gebogen elleboog en onderhands te dragen. Bij klachten van een golferselleboog juist bovenhands. Soms kan het helpen om voor begeleiding naar een fysiotherapeut te gaan, maar dit helpt niet om de genezing te versnellen.   

 

  • Slijmbeursontsteking van de elleboog

Bij een slijmbeurstonsteking is het vooral belangrijk dat je de punt van de elleboog zoveel mogelijk met rust laat en er vooral niet op leunt. Je mag de arm wel gewoon bewegen, zo zorg je dat de spieren in je arm niet stijf worden. Bij een slijmbeursontsteking door een bacterie is het belangrijk om een afspraak met je huisarts te maken.  

 

Heb je medicijnen nodig? 

  • Tenniselleboog en golferselleboog

Tegen de pijn kun je paracetamol nemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat.  

Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts. 

Als je veel pijn hebt of de pijn na een tijdje niet minder wordt, maak dan een afspraak met je huisarts.  

 

  • Slijmbeursontsteking van de elleboog

In de meeste gevallen gaat een slijmbeursontsteking vanzelf over en heb je geen medicijnen nodig. Als de slijmbeurs erg gezwollen blijft, kan de huisarts hem leegzuigen met behulp van een naald. Als bacteriën de oorzaak van de ontsteking zijn, kun je van de huisarts antibiotica krijgen.   

 

Bel je huisarts als je last hebt van je elleboog en: 

  • Je koorts hebt of ziek bent. 
  • Je elleboog rood, dik of pijnlijk is. 
  • Je klachten ontstaan zijn na een val. 
  • De elleboog meer opzwelt of het erg vervelend wordt. 
  • De klachten lang blijven duren en niet minder worden. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.  

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.