Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Ganglion

 

Wanneer heb je een ganglion?

Een ganglion is een glad hard bobbeltje in je pols, voet of vinger. Een ganglion in je vinger of teen op het laatste gewrichtje wordt een mucoid cyste genoemd. Het bobbeltje komt door een uitstulping van het kapsel van een pees of gewricht, waar gelei-achtig vocht in zit. Het kan ineens zijn gekomen of langzaam zijn gegroeid. Meestal heb je er geen last van. Soms kan het pijnlijk of gevoelig zijn bij bepaalde bewegingen of bij aanraking. Het kan ook in de weg zitten. Het is niet bekend waarom sommige mensen een ganglion krijgen. Soms komt het door artrose (slijtage) van een gewricht, maar dit hoeft niet. Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een ganglion kan geen kwaad.

 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt afwachten of het vanzelf weggaat. Ongeveer de helft van de ganglions verdwijnt vanzelf. Het kan wel weer terugkomen.

 

Heb je medicijnen nodig?

Bij een ganglion heb je geen medicijnen nodig. Behandeling is meestal ook niet nodig. Als een ganglion pijnlijk is of in de weg zit, kun je er in overleg met je huisarts voor kiezen om het wel te behandelen. Een arts kan het ganglion proberen leeg te zuigen met een naald. De dikke vloeistof uit de zwelling wordt opgezogen. De zwelling gaat dan weg. Dit werkt meestal niet beter dan afwachten. Bij de helft van de mensen keert het ganglion terug. Soms wordt er in het lege ganglion een onstekkingsremmer (corticosteroid) gespoten. Dit maakt de kans iets kleiner dat een ganglion terugkomt. Het ganglion kan ook worden gecrusht. Hierbij wordt het kapotgemaakt door het te pletten. De kans op terugkeer is hierbij iets kleiner dan bij het leegzuigen van het ganglion of bij afwachten.

Soms geeft een ganglion klachten of zit het in de weg bij bepaalde bezigheden. Een operatie waarbij het ganglion wordt weggehaald, kan dan helpen. Na een operatie blijft het ganglion meestal weg. Een operatie kan ook nadelen hebben. Het ganglion kan toch terugkomen of de wond kan gaan ontsteken. Ook kun je littekens of zenuwbeschadiging krijgen.

 

Bel je huisarts als je:

  • Vervelende pijn hebt door een ganglion.
  • Je pols, vinger, enkel of voet minder of niet goed kunt bewegen.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.