Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Gebitsklachten

 

Wanneer heb je gebitsklachten? 

De huisarts is voor bijna alle gezondheidsvragen en -problemen het eerste aanspreekpunt. Ook voor problemen van de tong en het mondslijmvlies. Voor problemen van het gebit moet je naar tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg.  

Er zijn veel verschillende soorten gebitsklachten. Bijvoorbeeld pijn in een kies door een gaatje (cariës), ontstoken tandvlees en een slechte adem door tandplak. In tandplak zitten bacteriën die deze problemen veroorzaken. Als tandplak lang blijft zitten kan het uiteindelijk verharden en tandsteen worden.  

Er zijn ook nog andere problemen van het gebit, zoals kiesontsteking en tandenknarsen. Ook kunnen mensen klachten hebben van een niet goed zittend kunstgebit of een beugel. Ik zeldzame gevallen kan een slechte staat van het gebit  een infectie geven op andere plekken in het lichaam (bijvoorbeeld bij de hartkleppen). 

 

Wat kun je zelf doen? 

  • Je mond goed verzorgen. 

Goede mondverzorging is belangrijk voor het voorkómen van allerlei mondproblemen. Het is belangrijk 2 keer per dag je tanden te poetsen. Doe dit niet als je net iets zuurs hebt gegeten of gedronken: dan kun je namelijk door te poetsen je tandglazuur beschadigen. Verder is het verstandig flosdraad, een rager of tandenstokers te gebruiken. Zorg ervoor dat je maximaal 7 maal per dag iets eet of drinkt en neem zo min mogelijk zoete en zure dranken.  

 

  • Opletten bij hartaandoeningen. 

Bij bepaalde hartaandoeningen, waaronder een eerder doorgemaakte hartontsteking (endocarditis), een kunst- of donorhartklep en bepaalde aangeboren hartaandoeningen, moet je vóór een gebitsbehandeling antibiotica gebruiken. Als je hierover twijfelt, overleg dit dan met je tandarts of huisarts. 

 

  • Als je een tand bent verloren. 

Als je door een val, klap of botsing een tand uit je mond hebt, spoel de tand dan zo snel mogelijk af met water. Let hierbij op dat je de wortel niet aanraakt. Zet de tand terug in de mond. Lukt dat niet, bewaar de tand dan in je wangzak of in een beetje melk (zodat de tand onder staat). Neem meteen contact op met je tandarts. 

 

Heb je medicijnen nodig? 

Het is meestal niet nodig om medicijnen te nemen bij gebitsklachten. Bij bepaalde hartaandoeningen is het wel nodig om antibiotica te nemen vóór een tandheelkundige ingreep.  

Bij erge pijn kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat.  

Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts. 

 

Bel de huisarts als je deze mondklachten hebt: 

  • Klachten van de mond of het slijmvlies die langer duren dan 2 weken. 
  • Veel pijn. 
  • Een dikke of rode wang. 
  • Koorts (gemeten lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger). 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Heb je problemen of klachten die te maken hebben met je tanden en/of kiezen, neem dan eerst contact op met je tandarts.  

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.