Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Griep

 

Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe dan ook de symptoomcheck voor het coronavirus.

 

Wanneer heb je griep?

Als je griep hebt, krijg je binnen een paar uur last van hoge koorts (39 graden of hoger), koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en hoesten. De koorts en pijn verdwijnen meestal binnen 3 tot 5 dagen. Maar het kan een paar weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt. Oudere mensen, en mensen met een hart- of longziekte, kunnen wel ernstig ziek worden door griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking of hartproblemen krijgen.

Griep krijg je door het griepvirus (influenzavirus). Het griepvirus zit in druppeltjes snot, slijm en spuug. Het griepvirus is erg besmettelijk. Virusdeeltjes komen via druppeltjes speeksel en vocht in de uitgeademde lucht en op voorwerpen of handen. Wanneer andere mensen die druppeltjes inademen of binnenkrijgen, kunnen zij ook besmet raken en ziek worden. Je kunt geen griep krijgen door kou. Wel is het zo dat virussen makkelijker worden overgedragen in de wintermaanden, als we meer binnen zitten. Bij griep ben je al besmettelijk 1 dag voordat je klachten krijgt. Daarna blijf je ongeveer een week besmettelijk.

Griep komt elk jaar in de wintermaanden voor in Nederland. Er zijn meerdere soorten griepvirussen, die steeds veranderen. Daarom kun je steeds opnieuw griep krijgen.

Griepachtige klachten kunnen ook komen door corona, of door verkoudheidsvirussen. Het is daarom belangrijk om je te laten testen op corona. ‘Een griepje’ door verkoudheidsvirussen is vaak milder en er is meestal geen hoge koorts.

 

Wat kun je zelf doen?

Als je griep hebt, is het verstandig om het rustig aan te doen. Je mag wel naar buiten, ook met koorts. Zorg goed voor jezelf, drink voldoende (1,5 tot 2 liter per dag), eet gezond en neem rust. Sport niet als je koorts hebt.

Hoest in je elleboog en was regelmatig je handen, om te voorkomen dat je anderen besmet. Gebruik papieren zakdoekjes, die je meteen na gebruik weggooit. Ook is het beter om geen handen te geven en niet te zoenen. Momenteel gelden er basisregels en maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de rijksoverheid op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

 

Heb je medicijnen nodig?

Bij griep heb je meestal geen medicijnen nodig. Vaak gaat het vanzelf over binnen 1-2 weken. Het hoesten kan nog 1 tot 3 weken langer duren.

Als je je erg ziek voelt of koorts hebt, kun je paracetamol innemen. Neem maximaal 3 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Medicijnen tegen het hoesten of slijmoplossers helpen meestal niet. Er zijn geen medicijnen die griep genezen of zorgen dat je korter ziek bent. Antibiotica helpen niet tegen griep: griep komt door een virus en daar helpen antibiotica niet tegen.

Als je een ernstig verlaagde weerstand hebt, bijvoorbeeld door HIV of chemokuren, kunnen virusremmers helpen. Virusremmers kunnen ervoor zorgen dat je niet ernstig ziek wordt van griep.

De griepprik kan niet altijd voorkomen dat je griep krijgt, maar kan je wel beschermen tegen ernstige gevolgen van griep, zoals een longontsteking. Als je de griepprik hebt gehad, en toch griep krijgt, ben je er minder ziek van. De griepprik wordt gratis aangeboden aan mensen van 60 jaar en ouder, mensen met een longziekte, hartziekte, nierziekte, suikerziekte, en mensen met een verminderde weerstand door ziekten of medicijnen (bijvoorbeeld HIV, verwijderde milt, sommige vormen van kanker). Ook mensen met een verstandelijke beperking die begeleid wonen, en medewerkers in de zorg krijgen de griepprik aangeboden. Je kunt geen griep krijgen van de griepprik. Wel kun je wat vermoeid zijn of hoofdpijn krijgen, soms met verhoging. Dit komt doordat je immuunsysteem aan het werk is om afweer tegen het griepvirus op te bouwen. Deze klachten verdwijnen na 1-2 dagen.

 

Bel je huisarts als je:

  • Last hebt van benauwdheid en/of een piepende ademhaling.
  • Veel slijm hebt bij het hoesten.
  • Suf wordt.
  • Heel weinig plast.
  • Je na een paar koortsvrije dagen weer koorts krijgt.
  • Griep hebt en:

– 60 jaar of ouder bent,

– Een hart-, vaat- of longziekte hebt.

– Een chronische ziekte hebt waarbij je weerstand minder is, zoals HIV, suikerziekte (diabetes) of een nierziekte.

– Een verminderde weerstand hebt door bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.