Hartkloppingen, overslaan van het hart
Wanneer heb je hartkloppingen of slaat je hart over?
Als je last hebt van hartkloppingen, voel je je hart kloppen. Dit staat er dus los van of je hart snel, langzaam, regelmatig of onregelmatig klopt. Je kunt hartkloppingen krijgen door lichamelijke inspanning, stress, pijn, cafeïne, alcohol, drugs en schrik. Ook hebben vrouwen in de overgang vaak hartkloppingen.
Je kunt ook hartkloppingen krijgen bij infecties, koorts, uitdroging, bloedarmoede of een snelwerkende schildklier. Ook sommige medicijnen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Bepaalde antidepressiva en inhalatiemedicijnen voor bijvoorbeeld astma (zoals salbutamol) zijn bekende voorbeelden.
Hartkloppingen zijn vaak onschuldig. Maar soms kunnen ze een teken zijn van een ernstig probleem, zoals een hartritmestoornis. Vaak gaat de hartslag dan heel snel of onregelmatig zonder duidelijke reden. Bijvoorbeeld terwijl je rustig op de bank zit.
Naast hartkloppingen kun je ook een hart-overslag hebben. Het voelt dan alsof je hart een slag overslaat. In werkelijkheid was er voordat je hart overslaat een hartslag te vroeg die je niet voelde. Ook dit is vaak een onschuldig verschijnsel.
Bel DIRECT een arts of 112 als je hartkloppingen hebt met:
- Plotselinge druk of pijn op de borst en/of benauwdheid.
- Uitstralende pijn in je armen en/of pijn naar je kaken.
- Zweten, misselijkheid, beroerd voelen en/of duizeligheid.
Wat kun je zelf doen?
- Alcohol, cafeïne, roken en drugs vermijden.
Verminder of stop het gebruik van alcohol, cafeïne, tabak en drugs. Deze middelen kunnen hartkloppingen veroorzaken.
- Stress verminderen.
Heb je stress op je werk, thuis of in een andere situatie? Probeer dit aan te pakken. Een beetje stress ervaart iedereen. Maar als je merkt dat je er hartkloppingen van krijgt, probeer het dan bespreekbaar te maken en oplossingen te zoeken. Soms kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen om te ontspannen. Een fysiotherapeut kan je hiermee helpen.
Heb je medicijnen nodig?
Meestal is de oorzaak van hartkloppingen onschuldig en kunnen hartkloppingen worden verminderd met een aanpassing van je levensstijl. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven die invloed hebben op het hartritme (bijvoorbeeld bètablokkers). Als de hartkloppingen komen door een hartritmestoornis of een andere ziekte, dan zal deze behandeld moeten worden. Dit komt niet vaak voor.
Bel je huisarts als je hartkloppingen of een hartoverslag hebt met deze klachten of situaties:
- Heel plotseling beginnende hartkloppingen die niet weggaan na even rustig zitten.
- Een snelle hartslag (meer dan 90 keer per minuut) zonder een duidelijke verklaring (zoals stress, schrik of lichamelijke inspanning).
- Aanhoudende hartkloppingen in rust.
- Terugkerende hartkloppingen.
- Een onregelmatige hartslag.
- Een hartaandoening.
Bel DIRECT een arts of 112 als je hartkloppingen hebt met:
- Plotselinge druk of pijn op de borst en/of benauwdheid.
- Uitstralende pijn in je armen en/of pijn naar je kaken.
- Zweten, misselijkheid, beroerd voelen en/of duizeligheid.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.