Hoesten
Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.
Wanneer hoest je?
Het is normaal wanneer je zo nu en dan hoest. Door te hoesten houdt je lichaam de luchtwegen schoon. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je geen slijm, stof, rook of maagzuur in de longen krijgt. Je kunt slijm ophoesten, maar je kunt ook een droge hoest hebben.
Soms is hoesten een uiting van ziekte. Hoesten komt voor bij:
- Verkoudheid, griep of een andere ontsteking van de luchtwegen
- Longziekte zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD)
- Roken of contact met chemische stoffen
- Maagzuur
- Medicatie zoals bijwerking van sommige middelen tegen hoge bloeddruk
Wat kun je zelf doen?
- Je keel verzachten. Vooral bij een kriebelhoest en een pijnlijke keel kan het helpen om iets kouds te drinken. Een lepel honing nemen of op een dropje zuigen verlicht ook. Als je hoest bij een verkoudheid, dan kan stomen helpen om het slijm los te maken. Doe niets in het water, dat kan de slijmvliezen juist irriteren. Schraap je keel liever niet want hierdoor ga je juist hoesten.
- Goed ventileren. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis en op het werk.
- Vermijd hoestprikkels. Als je rookt, stop met roken. Als je zelf niet rookt, vermijd dan ruimtes waar gerookt wordt. Heb je last van hoest door allergieën, probeer de dingen waarvoor je allergisch bent te vermijden (bijvoorbeeld pollen, stof of dieren). Als je last hebt van maagzuur, kunnen leefstijlveranderingen (afvallen, genoeg bewegen) helpen.
- Controleer je bloeddrukmedicijn. Gebruik je middelen tegen hoge bloeddruk? Kijk dan of je het middel enalapril, lisinopril, captopril, perindopril of fosinopril gebruikt.
Overleg met je huisarts of dit de oorzaak kan zijn van je hoestklachten en bespreek wat je hieraan kunt doen.
Heb je medicijnen nodig?
In de meeste gevallen gaat hoesten vanzelf over, vaak binnen 3 weken. Als je hoest door een verkoudheid of griep en je je ziek voelt, kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Ook kan een neusspray met zout water helpen je neus open te houden. Hoestdrank of hoestpastilles helpen niet om eerder van de klachten af te zijn.
Als je hoest door een chronische longziekte zoals bijvoorbeeld astma of COPD, dan moet deze meestal wel worden behandeld. Hiervoor overleg je met je huisarts.
Bel de huisarts als je naast hoesten deze klachten of aandoeningen hebt:
- De hoest houdt langer dan 6 weken aan.
- Je hebt moeite met ademhalen en/of een piepende ademhaling.
- Je hebt langer dan 3 dagen koorts (koorts is een gemeten lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger).
- Je hebt koude rillingen.
- Je bent suf.
- Je hebt pijn op de borst of pijn die samengaat met je ademhaling.
- Je hoest bloederig slijm op.
- Je hoest zo hard dat je moet overgeven.
- Je hoest langer dan 6 weken en hebt gewichtsverlies.
- Je hebt vaker periodes met hoestklachten.
- Je hebt een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door prednisongebruik, chemotherapie, suikerziekte, problemen met de nieren of een hiv-infectie.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.