Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Hoofdpijn

 

Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.

 

Wanneer heb je hoofdpijn? 

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. Meestal is er niets ernstigs aan de hand en gaat het vanzelf over. Spanningshoofdpijn en migraine komen het meeste voor. Hoofdpijn kan meestal geen kwaad, maar kan wel vervelend zijn.  

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn: 

  • Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Deze hoofdpijn voelt alsof er een band om het hoofd zit en gaat vaak samen met pijnlijke nekspieren. De hoofdpijn duurt minuten tot dagen en kan ook vaker terugkomen. De oorzaak is vaak niet duidelijk. Stress kan een rol spelen, maar dat hoeft niet. Ondanks de hoofdpijn lukt het vaak wel om je dagelijkse dingen te blijven doen. 
  • Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn, die 4 uur tot 3 dagen duurt. De hoofdpijn is meestal aan één kant van het hoofd te voelen. Door de ernst van de hoofdpijn lukt het vaak niet om je dagelijkse dingen te blijven doen. Naast hoofdpijn kun je ook last hebben van misselijkheid, braken en/of een overgevoeligheid voor licht en geluid. Je kunt een migraine-aanval voelen opkomen. Bijvoorbeeld door het zien van vlekken, kleuren en/of flitsen (een migraine-aura) of het ruiken van bepaalde geuren.  

De precieze oorzaak van migraine is onbekend. Migraine kan samenhangen met de menstruatie van de vrouw. Soms kun je merken dat een migraine-aanval uitgelokt wordt door vermoeidheid of stress. Een verband tussen bepaalde soorten voeding en migraine is nooit gevonden.  

  • Clusterhoofdpijn is een erg heftige hoofdpijn. De pijn zit rond één oog of aan één zijkant van het hoofd. Aan de kant van de hoofdpijn kan je oog rood en/of dik zijn en tranen. Je kunt daarbij een verstopte neus of een loopneus krijgen en zweten. Door de pijn kun je vaak niet goed stilzitten. De aanvallen komen vooral in de nacht voor. Aanvallen duren meestal 15 minuten tot 3 uur. Je kunt meerdere aanvallen op een dag krijgen. Dit kan tijdens een periode van een paar weken tot maanden blijven terugkomen. Daarna kun je weer een periode klachtenvrij zijn. De oorzaak is niet bekend. Clusterhoofdpijn kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld alcohol, een lange vliegreis of een verblijf hoog in de bergen.  
  • Hoofdpijn door pijnstillers kan ontstaan als je te vaak pijnstillers gebruikt. Als je meer dan 15 dagen per maand paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen gebruikt, kun je hier last van krijgen. Ook als je meer dan 10 dagen per maand triptanen (middelen tegen migraine) gebruikt, kan dit ontstaan. Hoofdpijn door pijnstillers kan daardoor ontstaan naast een andere soort hoofdpijn waarvoor de pijnstillers eerst ingenomen werden. 

 

Wat kun je zelf doen? 

Spanningshoofdpijn 

  • Heb aandacht voor een gezonde leefstijl. Denk aan voldoende tijd voor ontspanning, een goede nachtrust, genoeg frisse lucht en regelmatige lichaamsbeweging.  

 

Migraine  

  • Staak je bezigheden en neem rust bij de eerste verschijnselen. Migraine gaat meestal over met rust. Soms is het ook prettig om de kamer te verduisteren. 
  • Ga na of er sprake is van uitlokkende factoren, zoals stress of slaapgebrek. Zorg voor voldoende ontspanning, neem voldoende (nacht)rust en eet gezond en gevarieerd om nieuwe aanvallen te voorkomen. 

 

Clusterhoofdpijn 

  • Ga na of er sprake is van uitlokkende factoren, zoals alcoholgebruik of lange vliegreizen. Probeer deze situaties te vermijden om nieuwe aanvallen te voorkomen. 

 

Hoofdpijn door pijnstillers 

  • Het is belangrijk om het gebruik van pijnstillers te stoppen. Bespreek met je huisarts hoe je dit kunt doen. 

 

Voor elk soort hoofdpijn kan het helpen om een hoofdpijndagboek bij te houden. In dit dagboek schrijf je op wanneer je hoofdpijn hebt, wat je precies voelt, hoe lang dit duurt, wat voor andere klachten je hebt en welke pijnstillers je hebt gebruikt. Neem dit dagboek mee als je naar de huisarts gaat. 

 

Heb je medicijnen nodig? 

Bij alle vormen van hoofdpijn 

Paracetamol is de eerste keuze voor pijnstilling. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Gebruik alleen paracetamol als het echt nodig is en zorg dat je dit niet te vaak en te lang achter elkaar doet. 

Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts. 

 

Bij migraine 

Overleg met je huisarts wat voor medicijnen je kunt innemen bij een migraine-aanval. De huisarts kan je pijnstillers adviseren zoals paracetamol of NSAID’s (ibuprofen, diclofenac, naproxen). Of de huisarts kan je triptanen voorschrijven. Bij misselijkheid en braken tijdens een migraine-aanval kun je metoclopramide of domperidon gebruiken in overleg met je huisarts. Deze medicijnen kun je het beste 10-15 minuten voor je pijnstiller (paracetamol) innemen. Als je heel vaak aanvallen hebt, zijn er ook medicijnen die het aantal aanvallen kunnen verminderen. Dit zijn medicijnen die je elke dag moet slikken. 

 

Bij clusterhoofdpijn 

Overleg met je huisarts wat voor medicijnen je kunt innemen bij een aanval van clusterhoofdpijn. Bij een aanval van clusterhoofdpijn worden vaak triptanen gebruikt, of er wordt pure zuurstof via een zuurstofmasker gegeven. Als je heel vaak aanvallen hebt, zijn er ook medicijnen die het aantal aanvallen kunnen verminderen. Dit zijn medicijnen die je elke dag moet slikken. 

 

Bij hoofdpijn door pijnstillers 

Het is belangrijk om te stoppen met het gebruiken van de pijnstillers. Hierdoor kan de hoofdpijn tijdelijk wat erger worden, dit kan 1 tot 2 weken duren. Hierna zal de hoofdpijn minder gaan worden. Overleg met je huisarts hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

 

Bel direct de huisarts als: 

  • Je zonder aanleiding ineens heel heftige hoofdpijn krijgt . 
  • Je heftige hoofdpijn krijgt met koorts, overgeven, sufheid en een stijve of pijnlijke nek.  
  • De hoofdpijn samengaat met dubbelzien, problemen met slikken, moeite met praten, moeite met lopen, geen kracht of gevoel in een arm of been of een afhangende mondhoek.  
  • Je in de laatste drie maanden van je zwangerschap plotseling heftige hoofdpijn krijgt. 
  • Je hevige hoofdpijn krijgt na een klap of val op het hoofd.  

 

Bel ook de huisarts als: 

  • Je ouder bent dan 50 jaar, niet bekend bent met hoofdpijnklachten en ineens hoofdpijnklachten krijgt. 
  • Je bekend bent met hoofdpijnklachten, maar deze klachten nu ineens erger worden. 
  • De hoofdpijn je ’s nachts wakker maakt.  
  • Je een hoofdpijn hebt die je nooit eerder hebt gehad.  

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.