Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Hooikoorts of neusklachten

 

Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.

 

Wanneer heb je neusklachten?

Neusklachten zoals een verstopte neus, niezen, jeuk aan de neus en een loopneus, komen vaak voor. Meestal is het een gevolg van een simpele verkoudheid. Bij ongeveer de helft van de mensen worden neusklachten uitgelokt door stoffen waar ze allergisch voor zijn. Hooikoorts is hier een bekend voorbeeld van. Als deze stoffen in je neus, mond, keel of luchtpijp komen, zwellen je slijmvliezen op, komt er meer vocht of slijm vrij en krijg je jeuk of moet je niezen. Je kunt hierbij ook jeukende, branderige of tranende ogen hebben of benauwd worden. Naast allergie n zijn er nog veel andere oorzaken van neusklachten. Bij neusklachten die lang duren en daarbij hoofdpijn en/of druk op de holtes geven, kan een chronische bijholteontsteking de oorzaak zijn. Ook een lange tijd neusspray met xylometazoline gebruiken kan neusklachten geven. Of het binnen krijgen van stoffen zoals coca ne, rook, verflucht, parfum, alcohol en uitlaatgassen. Als je astma hebt kunnen aspirine, ibuprofen, b`etablokkers of ACE-remmers neusklachten geven. Ook veranderingen in temperatuur of hormonen (zoals bij zwangerschap) kunnen neusklachten geven. Een scheefstaand neustussenschot of een vreemd voorwerp in de neus (zoals bijvoorbeeld een kraal bij jonge kinderen) zijn minder vaak voorkomende oorzaken van neusklachten. Maar niet alle neusklachten hebben een duidelijke oorzaak.

 

Hooikoorts

Als je een bepaalde periode van het jaar veel neusklachten hebt, kun je hooikoorts hebben. Hooikoorts betekent dat je allergisch bent voor het stuifmeel (pollen) van bomen of grassen in de lucht. Hooikoorts kan geen kwaad, maar kan soms heel vervelend zijn. Vooral op zonnige dagen met veel wind, wanneer de pollen verspreid worden, kun je buiten veel klachten krijgen. Omdat veel bomen en grassen maar een deel van het jaar bloeien, kan het zijn dat je maar een deel van het jaar klachten hebt. Als de bloeiperiode van deze bomen of grassen voorbij is, gaan de klachten vanzelf weer over. Sommige mensen zijn voor meerdere pollen allergisch en hebben daardoor een groot deel van het jaar klachten. Boompollen zijn er van februari tot eind juli en geven vooral klachten van februari tot eind mei. Graspollen zijn er van april tot november en geven vooral klachten van mei tot augustus.

 

Neusklachten bij andere allergieën

  • Huisstofmijtallergie komt het hele jaar vooren geeft vooral klachten in de herfst en winter.
  • Huisdierenallergie komt het hele jaar voor en geeft vooral klachten na contact met een huisdier.
  • Schimmelallergie komt het hele jaar voor. Schimmels groeien op warme, vochtige plekken.

 

Wat kun je zelf doen?

  • Bij hooikoorts

Hooikoorts is helaas niet te voorkomen. Probeer de klachten te verminderen door in de gaten te houden wanneer er veel pollen zijn (hooikoortsweerbericht). Je kunt dan buiten een zonnebril dragen en de ramen dicht houden. Je kunt op vakantie gaan naar een plek met weinig pollen. Ook is het verstandig je wasgoed niet buiten te laten drogen. Voor auto’s bestaat er een speciale pollenfilter, deze kun je laten plaatsen bij een garage.

  • Bij andere allergieën

Probeer bij een allergie voor huisstofmijt je beddengoed 1x in de 2 weken op 60 graden te wassen. Zorg dat je de slaapkamer goed schoonhoudt. Bij allergie voor een huisdier kun je het beste afstand doen van het huisdier. Als dit niet gaat, zorg dan dat je huisdier niet in de slaapkamer komt. Zorg zowel bij huisstofmijtallergie als een huisdierenallergie voor een schoon huis met gladde vloeren waar haren en vuil niet in kunnen blijven zitten.

  • Bij andere neusklachten

Stop met roken en vermijdt andere irriterende stoffen (zoals verflucht, parfum, alcohol, uitlaatgassen en cocaïne). Bij een verkoudheid kun je een neusspray met zoutoplossing of xylometazoline gebruiken. Als je langer dan een week neusspray met xylometazoline gebruikt, is het belangrijk om daarmee te stoppen. De neusspray kan bij langdurig gebruik juist neusklachten veroorzaken. Als je klachten door een medicijn komen, overleg dan met je huisarts of je daar (tijdelijk) mee kunt stoppen.

 

Heb je medicijnen nodig?

Soms kunnen medicijnen neusklachten verzachten.

Bij allergische neusklachten kan een neusspray met een anti-histaminicum (middel tegen allergie) helpen. Dit medicijn kun je ook in tabletvorm krijgen. Als je vaker of langer klachten hebt, kan een neusspray met ontstekingsremmer helpen. Als dit niet genoeg helpt, kun je beide medicijnen combineren. Bij ernstige klachten waarvoor deze medicijnen niet helpen, bestaat er een 3 jaar durende therapie die het immuunsysteem be nvloedt (immunotherapie). Hierbij krijg je telkens een kleine hoeveelheid van de stof waar je allergisch voor bent toegediend, zodat je lichaam eraan gaat wennen.

Bij niet-allergische neusklachten kun je ook een neusspray gebruiken. Meestal wordt een neusspray met een ontstekingsremmer voorgeschreven. Overleg met je huisarts wat voor jou het beste is.

 

Bel je huisarts als je neusklachten hebt en

  • Je denkt dat je hooikoorts hebt.
  • Je medicijnen gebruikt voor hooikoorts, maar de klachten niet minder worden.
  • Je last hebt van benauwdheid.
  • Je zwelling of roodheid van een oog hebt of er minder goed mee kunt zien.
  • Je ernstig ziek bent of hoge koorts hebt.
  • Je ernstige hoofdpijn hebt.
  • Je langer dan vier weken neusklachten hebt aan één neusgat.
  • Je denkt dat er een voorwerp in je neus zit.
  • Dit het gevolg is van een ongeluk zoals een klap op je neus.

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.