Jeuk
Wanneer heb je last van jeuk?
Iedereen heeft wel eens jeuk. Meestal denk je er niet echt over na, maar als de jeuk lang blijft duren of heel heftig is dan kan dit vervelend zijn. Jeuk komt meestal door het prikkelen van zenuwen in de huid. De zenuwen in de huid kunnen op veel verschillende manieren geprikkeld raken. Bekende redenen zijn een droge huid, eczeem, psoriasis, insectenbeten, luizen, huidschimmels, schurft, een allergie of overgevoelig zijn, galbulten, veel zweten en andere huidziekten. Daarnaast zijn er zeldzamere klachten die jeuk kunnen geven, zoals een gebrek aan ijzer, suikerziekte of te veel galstoffen (bilirubine) of afvalstoffen (ureum) in het bloed door nierschade. Ook zijn er bepaalde medicijnen die jeuk kunnen geven. Het is niet altijd duidelijke waar jeuk door kan komen.
Wat kun je zelf doen?
· Huid koelen
Probeer zo min mogelijk te krabben, omdat dit de jeuk erger kan maken. Gebruik liever iets om de huid te koelen (bijvoorbeeld levomentholgel, verkrijgbaar bij drogist en apotheek).
· Huid vet houden
Zorg dat je niet te vaak doucht of in bad gaat en gebruik lauw water. Warm water en zeep drogen de huid uit en dat kan weer jeuk geven. Smeer de huid dagelijks in met een vette crème, het liefst zonder geurstoffen of kleurstoffen (bijvoorbeeld koelzalf of vaselinecetomacrogol). Zorg ook dat de lucht in huis in de winter niet te droog wordt. Dit kun je doen door een luchtbevochtiger te gebruiken, een vochtige doek over de verwarming te hangen of bakjes gevuld met water aan de verwarming te hangen.
· Kleding aanpassen
Als je merkt dat strakke en warme kleren jeuk geven, kun je het beste iets dragen wat luchtig is en los zit. Draag katoenen kleding en het liefst geen wol of synthetische stoffen.
Heb je medicijnen nodig?
Meestal zijn er bij jeuk geen medicijnen nodig. Het is belangrijk dat als de jeuk door een bepaalde aandoening komt, deze goed wordt behandeld. Je (huis)arts zal met je bespreken of en welke medicijnen je moet gebruiken. Soms is het bijvoorbeeld nodig om anti-allergische tabletten (antihistaminica) of crèmes met een ontstekingsremmend hormoon (corticosteroïd) te gebruiken.
Bel direct je arts bij jeuk als:
· Je rode vlekken, gezwollen lippen, een gezwollen mond of piepende ademhaling hebt, of als je moet overgeven, diarree hebt of benauwd bent. Dit kunnen tekenen van een ernstige allergische reactie zijn.
Bel de huisarts bij jeuk als:
· De jeuk langer dan 1 week blijft duren of als de jeuk terug blijft komen.
· De jeuk ineens zonder duidelijke reden is gekomen.
· De jeuk samengaat met afwijkingen aan de huid, zoals roodheid, zwelling of een schilferige- of kapotte huid.
· Je jeuk over je hele lichaam hebt (zeker als je zwanger bent).
· Je tijdens de zwangerschap jeuk hebt op je handpalmen en voetzolen.
· Je naast jeuk ook andere klachten hebt.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.