Knieklachten
Wanneer heb je knieklachten?
Pijn in de knie kan heel vervelend zijn. Het kan ontstaan na een ongeluk of zo maar ineens opkomen. Dit kan pijn doen in de knie zelf, of doorgaan naar de heup. Je kunt het gevoel hebben dat je door de knie zakt. Je knie kan opzwellen, warm aanvoelen en rood worden. Ook kan de knie kan op slot gaan: dit betekent dat je je knie voor een korte of langere periode niet meer kunt strekken of buigen. Hieronder staan de meest voorkomende redenen van knieklachten uitgelegd.
Een ongeluk, verdraaiing of val.
Als je gevallen bent of de knie hebt verdraaid kunnen je kruisbanden, meniscus of laterale (zij)banden opgerekt of zelfs gescheurd zijn. Dit is heel vervelend, maar meestal niet ernstig. Je hoeft er alleen aan geholpen te worden als je er veel last van hebt. Wel kan het 3 maanden duren tot de klachten zijn verdwenen. Het is meestal niet nodig om aanvullende onderzoeken (zoals foto’s en scans) te laten doen. Maar als je niet op het been kunt staan, ouder dan 55 jaar bent, de knie niet meer kunt buigen of de val ernstig was, kun je het beste de huisarts bellen.
Infectie
Als je knie ineens pijn doet en deze rood en opgezwollen is, kan dit door een ontsteking komen. Bijvoorbeeld door een bacterie of bij jicht. De huisarts kan dit onderzoeken en bepalen of het ernstig is. De meeste ontstekingen doen pijn, maar zijn verder onschuldig en kunnen goed behandeld worden. Als je naast de pijn in je knie ook ziek bent en koorts hebt, moet je de huisarts bellen.
Artrose
De knie kan ook opzwellen en pijnlijk zijn zonder dat hij warm aanvoelt of rood is. Op oudere leeftijd kan dit te maken hebben met artrose ofwel slijtage. Als je lang gezeten hebt, merk je dan ook dat de knie stijf is. Dit betekent dat er sprake is van kraakbeenverlies. Met wat rust gaat dit gelukkig meestal na 2 tot 3 weken weer over. Het kan helaas wel terugkomen, daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. De hulp van een fysiotherapeut kan eventueel verbetering geven. Er wordt soms gezegd dat voedingssupplementen zoals glucosamine en chondroitine kunnen helpen bij artrose, maar dit is niet bewezen.
Pees- of spierpijn
De knie kan ineens pijn doen, zonder dat je er iets aan voelt of ziet. Dit kan passen bij irritatie of overbelasting van de pezen of spieren die om de knie liggen. Dit zie je vooral bij kinderen en jongeren, omdat hun pezen en spieren gevoeliger zijn. Het is belangrijk om goed te blijven bewegen, eventueel met hulp van fysiotherapeut.
Wat kun je zelf doen?
- Na een val of bij een ontsteking kun je de knie koelen. Je kunt de knie omhoog leggen om hem te laten rusten.
- Als de knie overbelast is, is het goed om met een fysiotherapeut of huisarts te bespreken hoe je het beste oefeningen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld je bovenbeenspieren trainen om de knie te sterker te maken.
- Het is belangrijk om in beweging te blijven. Dit is het meest gezonde wat je kunt doen voor je spieren en gewrichten.
- Als je overgewicht hebt, kan afvallen ook helpen om de klachten minder erg te maken.
Heb je medicijnen nodig?
Het ligt aan de reden van de knieklachten of er medicijnen nodig zijn.
- Bij erge pijn kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.
- Als je jicht hebt en pijnstillers niet helpen of niet mogen, kan de huisarts prednisolon of colchicine voorschrijven.
- Als je artrose hebt en pijnstilling niet werkt, kan de huisarts een injectie met pijnstilling en een ontstekingsremmer in de knie zetten. Dit werkt meestal na een dag en kan tot 3 weken blijven helpen. In die tijd kun je oefeningen en eventueel fysiotherapie doen. Zo’n injectie mag maximaal 4 keer per jaar.
- Als je een ontsteking hebt en ziek bent door een bacterie, kan de huisarts je antibiotica voorschijven.
Bel de huisarts als je knieklachten hebt en:
- De knie opgezwollen, rood of warm is.
- Je ziek bent en koorts hebt.
- Je niet op je been kunt staan.
- Je de knie niet kunt strekken of buigen.
- Je door je knie heen zakt.
- Je na een injectie een rode en gezwollen knie hebt.
- Pijnstilling niet genoeg werkt of de pijn het moeilijk maakt om de dagelijkse dingen te doen.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.