Koorts bij volwassenen
Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.
Wanneer heb je koorts?
We noemen het koorts als je lichaamstemperatuur 38 graden Celsius of hoger is. Koorts meet je het beste rectaal (via de anus) met een koortsthermometer. Eén keer per dag meten is genoeg, bijvoorbeeld aan het einde van de middag. Koorts is een normale reactie van je afweersysteem op een ziekteverwekker, meestal een bacterie of een virus. Je lichaam maakt afweerstoffen aan om de ‘indringer’ onschadelijk te maken. Hierbij gaat de temperatuur van je lichaam omhoog. Je kunt je daardoor ziek voelen, minder eetlust of hoofdpijn hebben en gaan zweten. In de meeste gevallen is koorts niet ernstig.
Wat kun je zelf doen?
- Voldoende drinken: Drink 1,5 tot 2 liter per dag, ook als je geen dorst hebt. Zo kan je lichaam afvalstoffen afvoeren en voorkom je dat je uitdroogt.
- Zorg ervoor dat je de warmte kwijt kunt: Draag dunne, losse kleding en dek jezelf af in bed met een laken. Let op: extra koelen van je lichaam (bijvoorbeeld met een natte doek of koud water) is juist niet goed.
- Rust nemen: Je mag in bed blijven, maar dat hoeft niet. Naar buiten gaan kan ook gewoon. Luister goed naar je lijf.
Heb je medicijnen nodig?
In de meeste gevallen gaat koorts binnen een paar dagen vanzelf over. Je hoeft niks in te nemen tegen de koorts, want koorts is een normale reactie van het lichaam. Als je toch iets wilt innemen omdat je je erg ziek voelt, kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat.
Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.
Bel de huisarts als je naast koorts 1 of meer van deze klachten of aandoeningen hebt:
- Benauwdheid of suf voelen.
- Pijn in de nek, waarbij het vooral pijn doet als je je hoofd naar je borst buigt.
- Huiduitslag in de vorm van puntjes die je niet kunt wegdrukken met een glas.
- Steeds zieker en lamlendiger worden.
- Niet kunnen drinken (minder dan de helft van wat je normaal drinkt).
- Weinig plassen (minder dan 2 keer per dag).
- Koorts die langer duurt dan drie dagen.
- Koorts die weg was maar na een paar dagen weer terugkomt.
- Een (chronische) ziekte aan hart, longen of nieren.
- Suikerziekte.
- Verminderde weerstand, bijvoorbeeld door prednisongebruik, chemotherapie of een hiv-infectie.
- Als je de afgelopen 4 weken in de tropen bent geweest.
- Als je korter dan 6 weken geleden bent bevallen.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.