Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Liesklachten

 

Wanneer heb je liesklachten?

Onder liesklachten worden pijn of een oncomfortabel gevoel aan de binnenkant van het dijbeen en onderin in de buik verstaan. De meeste liesklachten zijn onschuldig en ontstaan bijvoorbeeld door verrekking of overbelasting van spieren en pezen, vaak na het sporten. Er bestaan ook andere oorzaken voor liesklachten, deze worden hieronder besproken.

Liesbreuk (hernia inguinalis)

Dit is een uitstulping van het buikvlies die ontstaat door een zwakke plek in de buikwand. Hierdoor kan er een bobbel onder de huid voelbaar zijn die groter wordt bij hoesten, tillen of persen. Deze aandoening komt vaak voor, met name bij mannen. Het is meestal onschuldig en veroorzaakt niet altijd klachten. In zeldzame gevallen komt een deel van de darm klem te zitten, waardoor je veel pijn hebt en een spoedoperatie nodig is.

Ontstoken lymfeklier

In de lies bevinden zich meerdere lymfeklieren. Deze kunnen groter worden bij een ontsteking en soms ook pijnklachten geven. Meestal is dit onschuldig en gaat het vanzelf over. Als de zwelling na een paar dagen niet weg is of je twijfelt over de oorzaak van de zwelling, neem dan contact op met de huisarts.

Schimmelinfectie van de huid in de lies. Je kunt dit herkennen aan een rode huid met schilfertjes wat vaak jeukklachten veroorzaakt.

Bekkeninstabiliteit. De botten van het bekken worden op hun plaats gehouden door meerdere banden. Verslapping van deze banden, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of bevalling, zorgt ervoor dat de botten meer kunnen bewegen. Vrouwen kunnen hierbij pijn hebben in de lies, rond het stuitje en in de onderrug, met name bij lang zitten of opstaan.

Liesklachten ten gevolge van uitstralende pijn van een probleem elders

Dit kan voorkomen bij slijtage van de heup, bij rugpijn met beklemming van zenuwen, nierstenen in het laatste deel van de plasbuis of bij pijn aan de geslachtsdelen.

Minder vaak voorkomende oorzaken

Denk aan een ontsteking van het bot of gewricht of een breuk van het bekken.

 

Wat kun je zelf doen?

Liesbreuk

Voorkom dat er te veel druk op de buikwand komt. Zorg ervoor dat je niet te zwaar tilt en dat de stoelgang makkelijk verloopt door voldoende te drinken en genoeg vezels te eten. Soms kan een strakke band om de onderbuik helpen om de klachten te verlichten (een breukband).

Schimmelinfectie

Was de huid zonder zeep en droog goed af na het douchen.Bij een hardnekkige infectie kan de huisarts een antischimmelcrème voorschrijven.

Bekkeninstabiliteit

Meestal wordt de verslapping van de banden veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of uitrekking tijdens de bevalling. Na de bevalling sterken de banden vanzelf aan. In de tussentijd kun je samen met een fysiotherapeut oefeningen doen om de spieren rondom het bekken sterker te maken (bekkenfysiotherapie).

 

Heb je medicijnen nodig?

Meestal is medicatie niet nodig bij liesklachten. Mocht je toch veel pijn hebben, dan kun je tijdelijk pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Is dit onvoldoende, overleg dan altijd met de huisarts.

 

Bel je huisarts als je liesklachten hebt en …

·      Je plotseling zeer hevige pijn hebt, in de lies, je onderbuik of je testikels

·      Je een zwelling in de lies voelt

·      Je last hebt van een hardnekkige schimmelinfectie in de lies

·      Je niet meer kan lopen van de pijn

·      Je rode urine hebt (dit kan passen bij nierstenen)

·      Je koorts hebt (dit is een gemeten lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger)

·      De huid in de lies anders aanvoelt of de kracht in het been verminderd is

·      De klachten lang aanhouden en jouw dagelijkse activiteiten belemmeren

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.