Nekklachten
Wanneer heb je nekklachten?
Bijna iedereen heeft wel eens last van pijn of ander ongemak aan de nek. Deze klachten gaan soms samen met stijfheid. De pijn kan ook doortrekken naar het hoofd, een schouder of een arm. Soms zijn bepaalde bewegingen of houdingen pijnlijk. Meestal is er geen duidelijke oorzaak voor nekklachten. Vaak zijn de klachten onschuldig en gaan ze vanzelf binnen een paar dagen tot weken weer over. Bij een kleiner deel van de mensen met nekklachten blijft de pijn langer dan een halfjaar aanhouden. Dan spreken we van chronische nekklachten.
Nekpijn kan ontstaan door een verkeerde houding, een verkeerde beweging, overbelasting van de spieren of spanning. Ook na een val of ongeluk kun je nekpijn hebben. Soms ontstaat nekpijn juist door een probleem in de schouder. In maar een paar gevallen wijzen nekklachten op een onderliggende lichamelijke aandoening. Voorbeelden hiervan zijn:
Nekhernia
Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze kunnen beschadigd of versleten raken. Dan puilt de schijf uit. Dat geeft druk op een zenuw. Dit geeft vooral pijn in de arm. Soms heb je ook krachtverlies of een doof gevoel van de hand of arm.
Wervelbreuk
Een breuk in de nekwervel kan ontstaan na een ongeluk, zoals een val of een klap. Maar ook door botontkalking (osteoporose) kan een wervel spontaan inzakken en breken. Dit komt het meest voor bij ouderen.
Artrose
Bij ouderdom kan slijtage van gewrichten tussen nekwervels voorkomen. Dit kan tot nekklachten leiden. Meestal is deze pijn chronisch.
Hersenvliesontsteking
Bij een hersenvliesontsteking kun je een stijve nek of nekkramp hebben die in korte tijd ontstaat. Vaak kun je je kin niet op de borst leggen. Dit gaat samen met andere klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts, verwardheid en rode of rood-paarse vlekjes of puntjes in de huid.
Wat kun je zelf doen?
Als er geen duidelijke oorzaak is voor de nekklachten, zijn vooral bewegen en een goede houding belangrijk.
- Blijf in beweging zodat de nekspieren niet stijf worden.
- Vermijd spanning of stress. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.
- Bezoek een fysiotherapeut of manueel therapeut. Zij kunnen je de juiste oefeningen voor de nek aanleren.
- Pas je werkplek aan als dat nodig is. Bijvoorbeeld door de hoogte van je bureaustoel te veranderen.
- Warmte op het pijnlijke gebied, zoals een warme douche of kruik, kan de pijn verminderen.
- Draag geen nekkraag, dit kan het herstel zelfs vertragen.
Heb je medicijnen nodig?
In de meeste gevallen gaan nekklachten vanzelf over. Als de pijn erg is, kun je een pijnstiller innemen. Dat kan helpen om makkelijker te bewegen. Het herstel gaat dan sneller. Je kunt paracetamol innemen volgens de dosering op de verpakking.
Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.
Spierverslappende medicatie wordt niet geadviseerd.
Bel je huisarts als je nekklachten hebt en de volgende klachten, veranderingen of aandoeningen hebt:
Bel direct je huisarts bij:
- Een stijve nek die in korte tijd ontstaat en samengaat met andere klachten zoals je kin niet op de borst kunnen leggen, hoofdpijn, koorts, verwardheid en rode of rood-paarse vlekjes of puntjes in de huid.
- Blaasproblemen (niet voelen dat je plast, gevoel hebben niet alles uit te kunnen plassen, plas niet kunnen ophouden).
Bel je huisarts:
- Als je botontkalking (osteoporose) hebt.
- Als de klachten na 2 tot 4 weken nog niet over zijn.
- Als je kanker hebt (gehad).
- Als de pijn doortrekt in de arm, eventueel ook met minder kracht of gevoel in de arm.
- Als je ook pijn in de schouders en/of heupen hebt.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.