Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Niet lekker voelen, algehele malaise

 

Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.

 

Wanneer heb je algehele malaise? 

Algehele malaise heb je als je je belabberd of gewoon helemaal niet lekker voelt. Vaak kun je niet goed duidelijk maken waarom je je zo slecht voelt. Je kunt vermoeid zijn, je ziek voelen  en je interesse voor je dagelijkse bezigheden verliezen. Algehele malaise komt bij veel verschillende aandoeningen voor, van mild tot ernstig. Vaak is algehele malaise relatief onschuldig, bijvoorbeeld als het wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of het griepvirus. Soms is er meer aan de hand. Om te weten wat bij jou de oorzaak is van de algehele malaise, kun je het beste naar de huisarts gaan. De oorzaken van algehele malaise zijn heel verschillend en lopen uiteen van infecties met virussen of bacteriën, tot nieraandoeningen en psychische aandoeningen. Om een diagnose te stellen, is het belangrijk te weten welke andere klachten je hebt.  

 

Wat kun je zelf doen? 

  • Gezond leven 

Het is verstandig om een gezonde levensstijl aan te houden. Dit betekent gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, geen of weinig alcohol drinken en een regelmatig slaappatroon aanhouden.  

  • Klachten bijhouden 

Het is nuttig om bij te houden welke klachten je ervaart. Je kunt bijvoorbeeld een periode een dagboekje bijhouden.  

 

Heb je medicijnen nodig?  

Voor algehele malaise is er geen medicijn. Wanneer je je ziek voelt door griep, verkoudheid, pijn of koorts, kun je paracetamol nemen. Houd hierbij de dosering aan die op de verpakking staat.  

 

Bel ook je huisarts als je naast algehele malaise de volgende klachten hebt: 

  • Nachtzweten (’s nachts drijfnat wakker worden). 
  • Onbedoeld afvallen. 
  • Koorts zonder duidelijke oorzaak. 
  • De klachten houden langer dan een week aan. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.