Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Onderbeensklachten

 

Wanneer heb je onderbeensklachten?

Onderbeensklachten kunnen door verschillende problemen veroorzaakt worden. Omdat er zoveel verschillende oorzaken bestaan, is het verstandig een afspraak met de huisarts te maken. De huisarts kan dan kijken wat er aan de hand is.

Probleem aan spieren en/of pezen

Dit komt veel voor. Het kan komen door overbelasting, een verrekking of zelfs een botbreuk. Een zweepslag is een vaker voorkomende blessure aan de kuit. Je voelt plotseling in tik tegen de kuit, alsof iemand er tegenaan trapt. Meestal ontstaan dit tijdens het sporten of wandelen.

Vocht in het onderbeen (oedeem)

Je kunt vocht vasthouden in één onderbeen of beide onderbenen. Dit kun je herkennen aan de rand van de sokken die in het been blijft staan, of doordat je met je vinger een putje in het onderbeen kunt drukken. Vocht vasthouden kan door verschillende redenen komen. Zo kan het komen door weinig te bewegen, warm weer of spataderen. Maar het kan ook komen door vervelender oorzaken zoals hartfalen of een trombose in het been (een bloedstolsel dat de ader in het been verstopt). Bij hartfalen merk je vaak ook benauwdheid. Bij een trombose in het onderbeen wordt het onderbeen (en dan vooral de kuit) vaak ook pijnlijk, rood en glanzend. Wondroos kan ook voor een dik, rood en pijnlijk onderbeen zorgen. Wondroos is een infectie van de huid. Vaak voel je je hier ook koortsig of ziek bij.

Hernia

Bij een hernia (beklemde zenuw in de rug) kun je last hebben van uitstralende pijn vanuit de rug die doorloopt tot in het onderbeen of zelfs tot in de voet. De huid kan doof of tintelend aanvoelen en je kunt minder kracht in het been hebben.

Etalagebenen

Als de slagaderen van het onderbeen vernauwen kun je etalagebenen krijgen. Je merkt dit doordat je pijn bij het lopen krijgt, vooral in de kuiten. Door de pijn moet je stoppen met lopen, de pijn trekt dan weer weg. Als de vernauwing van de slagaderen ernstiger wordt, kun je ook pijn krijgen in rust of ‘s nachts. Als je een plotselinge afsluiting van een slagader hebt, wordt het been ineens bleek en koud. Vaak doet het been hierbij ook pijn, en soms heb je dan minder gevoel en kracht in het been.

Kuitkrampen en rusteloze benen

Je kunt ook klachten in het onderbeen hebben die je uit je slaap houden. Zo kun je last hebben van plotselinge pijnlijke kuitkrampen die vooral ?s nachts optreden. Of je kunt last hebben van rusteloze benen. Hierbij lukt het niet om ?s nachts de benen stil te houden door een jeukend of tintelend gevoel in de onderbenen.

 

Bel 112 als er sprake is van beenklachten waarbij:

Je plotseling minder of geen kracht in het been hebt, zeker als dit samen gaat met moeite met praten, een scheef gezicht of krachtsverlies in een arm aan dezelfde zijde; dit kan een teken van een beroerte zijn.

 

Wat kun je zelf doen?

Blessurebehandeling

Bij een blessure aan je onderbeen (bijvoorbeeld door sporten, een val of omdat je je hebt gestoten) is het goed om de pijnlijke plek te koelen. Je kunt koelen met een ice-pack of ijsblokjes, gewikkeld in een theedoek. Leg hiernaast je been hoog op het bed of op de bank met een kussen eronder. Soms kan het nodig zijn tijdelijk je onderbeen wat rust te geven. Als je merkt dat de klachten afnemen, kun je proberen je activiteit weer rustig op te bouwen. Bij een blessure waar je lang last van houdt, kan het zinvol zijn een fysiotherapeut om begeleiding te vragen.

Gezonde leefstijl

Eet gezond, beweeg voldoende, zorg voor een gezond gewicht, rook niet en gebruik geen alcohol of drugs. Dit is belangrijk om je lichaam in goede conditie te houden. Hiermee verlaag je je risico op problemen aan onder andere je gewrichten, hart en je bloedvaten.

Spataderen

Om de klachten van spataderen te verminderen is het belangrijk om af te vallen als je te zwaar bent en voldoende te bewegen. Ook is het goed om niet te lang stil te staan. Sta je toch lang stil, doe dan wat oefeningen door een aantal keer op de tenen te gaan staan. Als je stil zit, leg dan je benen hoog. Steunkousen kunnen de klachten van spataderen goed tegengaan. Een lichte steunkous kun je in de winkel of via internet kopen. Een zwaardere steunkous moet je aanvragen via de huisarts.

 

Heb je medicijnen nodig?

Meestal heb je geen medicijnen nodig, maar soms wel. Omdat de oorzaken van pijn in het onderbeen zo uiteenlopen, is het verstandig naar de huisarts te gaan. De huisarts zal dan met je bespreken of je medicijnen nodig hebt.

Als je veel last hebt van pijn kun je paracetamol gebruiken. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID?s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.

 

Bel je huisarts als je onderbeensklachten hebt en deze klachten of veranderingen merkt:

  • Je klachten zijn het gevolg van een val, ongeluk of ander ongeval en je kunt je onderbeen niet belasten.
  • Je hebt pijn in de kuit die steeds erger wordt.
  • Je onderbeen wordt dik, glanzend en/of rood.
  • Je hebt koorts (gemeten lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger) of rillingen.
  • Je onderbeen voelt doof of tintelend aan of je hebt minder kracht in het been.
  • Je hebt pijn in de kuit(en) tijdens een stuk lopen, die minder wordt als je stopt.
  • Je hebt twee dikke onderbenen.
  • Je kunt door de klachten je been niet goed gebruiken.

 

Bel meteen de huisarts of huisartsenpost als:

  • Je uitstralende pijn hebt in het been en daarnaast moeite hebt met plassen of de plas niet kunt ophouden en/of geen gevoel hebt rond je geslachtsdeel of anus.
  • Je een bleek en koud been hebt wat pijnlijk is, doof aan kan voelen en minder kracht kan hebben.
  • Je een pijnlijke kuit hebt en je daarnaast kortademig voelt of pijn in borst of rug hebt bij het inademen.

 

Bel 112 als er sprake is van beenklachten waarbij:

Je plotseling minder of geen kracht in het been hebt, zeker als dit samen gaat met moeite met praten, een scheef gezicht of krachtsverlies in een arm aan dezelfde zijde; dit kan een teken van een beroerte zijn.

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.