Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Ouderdomswratten

 

Wanneer heb je een ouderdomswrat? 

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige zwellingen van de huid. Ze worden ook wel ‘verruca senilis’ of ‘verruca seborrhoica’ genoemd. Als je ouder wordt, kun je meer ouderdomswratten krijgen. Bijna iedereen boven de 50 jaar heeft ze. Het is niet duidelijk hoe ouderdomswratten ontstaan. Ze komen bij mannen en vrouwen even vaak voor. Sommige mensen hebben meer ouderdomswratten dan anderen. Je kunt er tot wel honderden op het lichaam hebben. Het kan zijn dat dit erfelijk is.  

 

Ouderdomswratten zitten vaak op het gezicht, de romp en de nek. Ze zitten minder vaak op andere plekken op het lichaam.  Op de voetzolen, handpalmen en lippen zitten nooit ouderdomswratten. Ze kunnen alleen voorkomen of in groepen. Een ouderdomswrat is vaak makkelijk te herkennen. Het begint met een huidkleurig of lichtbruin vlekje op de huid met een ruw oppervlak. Hierna worden ze geelbruin, licht- of donkerbruin van kleur. Ze kunnen tot wel een paar centimeter groot worden. Ze krijgen dan een hobbelig oppervlak dat aan een bloemkool doet denken. Ze kunnen er ook wat vettig of glimmend uitzien.  

 

Ouderdomswratten zijn goedaardig en niet besmettelijk. Ze hoeven dus niet verwijderd te worden. Soms kunnen ze lichte klachten geven, zoals jeuk of irritatie. Als je ze stuk krabt, lelijk of vervelend vindt kunnen ze worden weggehaald. De huidspecialist of de huisarts kan dit doen. Bijvoorbeeld door de wrat met een scherpe lepel van de huid te schrapen. De wrat kan ook worden bevroren met vloeibare stikstof. Daarna valt hij van de huid. Wegbranden of wegsnijden kan ook, dit gebeurt met een plaatselijke verdoving.  

 

Wat kun je zelf doen? 

Ouderdomswratten zijn niet te voorkomen. Er zijn geen medicijnen die het ontstaan van de wratten beïnvloeden. De wratten zijn onschuldig (goedaardig), dus ze hoeven niet te worden weggehaald. Probeer ze niet zelf weg te krijgen en ga er ook niet aan krabben. Ze kunnen dan stuk gaan en gaan bloeden. Er is dan ook een risico op infectie van het wondje.  

 

Bel je huisarts als je een ouderdomswrat hebt met deze klachten of situaties: 

  • Twijfel of het plekje een ouderdomswrat is. 
  • Pijn aan de wrat, verandering van kleur en/of vocht dat uit de wrat komt. 
  • De wrat is ontsierend en/of geeft klachten en je wilt deze laten weghalen.  
  • Er zijn veel ouderdomswratten in korte tijd ontstaan. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.