Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Pijn op de borst of pijn in de borstkas

 

Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.

 

Wanneer heb je pijn op de borst? 

Pijn op de borst komt veel en op verschillende manieren voor. De pijn kan overal in de borstkas zitten, of samengaan met andere klachten zoals benauwd of misselijk zijn. De pijn kan drukkend of stekend voelen of er alleen zijn als je hoest of beweegt. Vaak maken mensen zich zorgen bij pijn op de borst, omdat het door een hartziekte kan komen. Maar het kan verschillende en ook onschuldige oorzaken hebben. 

 

  • Spieren en ribben 

De meeste pijn op de borst komt door de ribben en spieren. De tussenribspieren kunnen overbelast zijn door veel hoesten of door lichamelijke activiteit. Kortdurende steken in de borst kunnen te maken hebben met de prikkeling van een zenuw. Soms is het kraakbeen tussen de ribben en borstbeen geïrriteerd. Dit is het geval bij het Syndroom van Tietze. Pijn bij de spieren en ribben gaat meestal vanzelf over.  

  • Hart 

Pijn op de borst kan komen door verschillende ziekten van het hart. Zo kun je bijvoorbeeld een hartritmestoornis hebben en het hartzakje kan ontstoken raken (pericarditis). Ook als de hartspier te weinig zuurstof krijgt, geeft dat een drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar je armen, hals of kaak (angina pectoris). Dit kan ontstaan door een vernauwing in de kransslagaders, de bloedvaten rondom het hart. De pijn begint als je hart harder moet werken en meer zuurstof nodig heeft, bijvoorbeeld bij bewegen, stress of bij de overgang van warm naar koud. De pijn op de borst verdwijnt meestal als je rustig zit. Als de pijn na een paar minuten rust niet weggaat, kun je te maken hebben met een hartinfarct. Bij een hartinfarct is een kransslagader afgesloten. De pijn is hetzelfde als bij een vernauwing, maar is meestal erger en gaat samen met misselijk zijn en zweten. In dat geval moet je meteen de huisartsenpost of 112 bellen.  

  • Maag en slokdarm 

Brandend maagzuur kan voor pijn achter of onder het borstbeen zorgen. Dit kan voorkomen als je platligt, of net na het eten. Maagzuur kan ook zorgen voor het krampachtig samentrekken van de slokdarm. Zuurremmende medicijnen kunnen dan helpen.   

  • Longen 
  • Longproblemen kunnen pijn op de borst geven, vaak samen met benauwd zijn. Bij een longontsteking kan ook het longvlies ontstoken zijn, dat geeft een scherpe pijn. Als een deel van de long inklapt, krijg je ineens pijn op de borst, een droge hoest en benauwdheid. Bij een longembolie zit er een bloedstolsel in een bloedvat in de longen en heb je meestal pijn bij diep inademen en ook benauwdheid. 
  • Stress en paniek 

Spanning, stress en angst kunnen ook pijn op de borst geven. Bij een paniekaanval kun je een benauwd en beklemmend gevoel krijgen en gaat de pijn vaak samen met een snelle ademhaling en tintelingen om je mond en in je handen. Zo’n aanval voelt erg vervelend, maar kan geen kwaad en gaat vaak vanzelf weer over.  

  • Huid 

Gordelroos (herpes zoster) is een ontsteking van één of meerdere huidzenuwen aan 1 kant van de ribbenkast. Het geeft vaak een scherpe brandende pijn. In het begin zie je nog niks aan de huid, maar na een paar dagen komen er rode vlekjes en blaasjes. Meestal gaat dit na 2 weken weer over.  

 

Wat kun je zelf doen? 

Bij pijn op de borst weet je zelf vaak niet hoe het komt. Het is daarom goed om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan onderzoeken wat de oorzaak is en kan met je bespreken wat de beste behandeling is. 

 

Bel direct je huisarts of 112 als  

  • Je drukkende pijn op de borst hebt, die eventueel uitstraalt naar je armen, hals of kaken en je je daarbij misselijk, zweterig of benauwd voelt. 
  • Je pijn op de borst hebt en je je ernstig benauwd voelt. 

Bel je huisarts als  

  • Je pijn op de borst hebt en je niet weet waardoor dit komt.  

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.