Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Pijnlijke erectie

 

Wanneer heb je last van een pijnlijke erectie?

In de penis zitten twee zwellichamen die hard/stijf worden als er meer bloed naar de penis wordt gepompt. Hierdoor zwellen de zwellichamen op. Dit noemen we een erectie. Een erectie kan voorkomen als je seksueel geprikkeld wordt, maar kun je ook zonder deze prikkels krijgen. Het stijf worden heeft te maken met emoties, gevoelens, gedachten, hormonen, zenuwen en bloedvaten. Na een tijdje verdwijnt de erectie weer en wordt de penis weer slap. Soms heeft een man last van een pijnlijke erectie, dit kan heel vervelend en beperkend zijn. Het kan verschillende oorzaken hebben:

·      Priapisme is een erectie die langer dan 2 uur duurt en pijn doet. Dit gebeurt meestal in de ochtend of avond en je hoeft hierbij niet seksueel opgewonden te zijn. Priapisme kan door medicijnen of bepaalde ziektes komen. De stijve penis gaat vaak binnen 3 uur vanzelf weg en is niet gevaarlijk. Als het langer dan 4 uur duurt kan het wel schadelijk zijn en moet je contact opnemen met je huisarts. Priapisme komt soms door een volle blaas of cocaïnegebruik. Ook het gebruik van een aantal medicijnen kan voor priapisme zorgen.

·      Ziekte van Peyronie, hierbij is er een verharding in de penis. Hierdoor kan de penis krom gaan staan als deze stijf is. Dit kan vervelend zijn tijdens de seks en kan pijn doen. De pijn verdwijnt vaak binnen een jaar, de kromstand niet. Peyronie ontstaat als er in één van de zwellichamen van de penis littekenweefsel ontstaat. De meeste mannen die dit hebben zijn ouder dan 40 jaar. De verharding is niet gevaarlijk. Er zijn helaas geen medicijnen die je kunt nemen. Als het niet lukt om seks te hebben, kun je eventueel geopereerd worden. Pas als je de kromstand een jaar hebt, kan er bepaald worden of deze stabiel is en kan een operatie overwogen worden.

·      Pijnlijke nachtelijke erecties zijn pijnen in de penis terwijl je slaapt. Dit kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt, overdag moe bent, je somber voelt en je hierdoor moeite hebt met concentreren. Als je seks hebt of masturbeert zijn de erecties niet pijnlijk. We weten niet hoe het ontstaat. Het is niet gevaarlijk en gaat vanzelf over. De meeste mannen die dit hebben zijn tussen de 40 en 60 jaar. In de nacht kun je het beste lichamelijke oefeningen doen (lopen) en koelen met koud water. Als je er vaak last van hebt kan de huisarts eventueel medicijnen voorschrijven om het te voorkomen.

   

Wat kun je zelf doen?

Als je pijn hebt kun je paracetamol nemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Bij nachtelijke erecties kun je proberen te plassen, een warm bad nemen, lichamelijke oefeningen doen of koelen. Oefeningen overdag kunnen ook helpen. Als je een relatie hebt is het goed om met je partner over de klachten te praten. Klachten aan de penis gaan vaak samen met schaamte en anders over jezelf gaan nadenken. Het kan moeilijk zijn om dit te bespreken. Het komt veel voor en er zijn gelukkig een hoop dingen die je kunt doen.  Het is daarom belangrijk dat je praat over je klachten met je huisarts of iemand anders die je vertrouwt.

 

Heb je medicijnen nodig?

Er zijn geen medicijnen om de pijnlijke penis goed te behandelen. Er zijn wel medicijnen die de pijn minder kunnen maken. Overleg met je huisarts over de mogelijkheden.

 

Bel je huisarts als de erectie:

·      Veel pijn doet.

·      Langer dan 4 uur blijft duren.

·      Ervoor zorgt dat je minder seks hebt.

·      Je een onzeker of somber gevoel geeft.

·      Voor relatieproblemen zorgt.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.