Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Pijnlijke mondhoeken of kloofjes in de mondhoeken

 

Wanneer heb je last van pijnlijke mondhoeken?  

Pijnlijke mondhoeken kunnen komen door scheurtjes of open plekjes in de mondhoeken.  

Veel speeksel kan de mondhoeken zacht maken waardoor ze sneller stuk gaan. Dit komt bijvoorbeeld bij het dragen van een kunstgebit, een beugel of een speen of als je veel likt aan de mondhoeken. Als de huid ouder wordt, ontstaan er meer rimpels en plooien. Hierin blijft het speeksel ook makkelijker achter. Het speeksel kan ervoor zorgen dat de mondhoek gaat ontsteken. Deze klacht (ook wel ragaden genoemd) komt dan ook vaker voor bij ouderen en kinderen. 

Ook schimmels of soms bacteriën kunnen een rol spelen. Bij een bacterie kunnen er gele korsten ontstaan. Een schimmelinfectie kan komen na bijvoorbeeld een antibioticakuur of bij verminderde weerstand (bijvoorbeeld door suikerziekte, prednisongebruik, chemotherapie of een hiv-infectie). Pijnlijke mondhoeken kunnen verder voorkomen bij chronische darmziekten (de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa), huidziekten (eczeem of psoriasis) en heel soms door een vitamine B- of ijzertekort.   

 

Wat kun je zelf doen? 

  • Zinkolie. 

Je kunt zinkolie op de mondhoeken smeren. Hierdoor worden de mondhoeken minder vochtig en dat voorkomt ontsteking.  

  • Niet likken of aanraken. 

Het is belangrijk niet te likken aan de mondhoeken en deze ook niet aan te raken. Hierdoor worden de mondhoeken ook minder vochtig en raken ze minder snel geïrriteerd of ontstoken. 

  • Let op mondhygiëne (voor ouderen). 

Voor ouderen is het belangrijk te controleren of het kunstgebit goed past en goed schoon is. Poets ’s avonds zonder kunstgebit je tandvlees en tong met een zachte tandenborstel en tandpasta. Na elke maaltijd kun je het kunstgebit uitnemen; spoel dan de mond en het kunstgebit. Het kunstgebit kan het beste één keer per dag schoongemaakt worden met een speciale protheseborstel en een kunstgebitreiniger (gewone tandpasta kan krassen). Ook een bezoek aan de tandarts bij een slecht passend kunstgebit kan de oplossing zijn. 

  • Probeer kwijlen, duimen en speen zuigen af te leren. 

Bij kinderen is het belangrijk het kwijlen, duimen of zuigen op een speen zoveel mogelijk af te leren.  

 

Heb je medicijnen nodig? 

Pijnlijke mondhoeken gaan vaak vanzelf over, meestal binnen 2 weken. Als zinkolie niet goed genoeg werkt, kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Bij een schimmel wordt een anti-schimmelcrème (miconazol of ketoconazol) voorgeschreven. Deze crème smeer je 2 keer per dag op de mondhoeken. De behandeling duurt meestal 2 weken. 

Bij een bacterie wordt vaak fusidinezuur voorgeschreven. Deze crème smeer je 3 keer per dag op de mondhoeken. Als de ontsteking weg is, ga je nog 2 dagen door met smeren. Je mag deze crème niet langer gebruiken dan 14 dagen. Alleen bij een ernstige ontsteking of als de crème niet genoeg werkt, zijn antibiotica nodig.  

 

Bel de huisarts als je deze klachten hebt:  

  • De pijnlijke mondhoeken gaan niet over, ook niet met de adviezen zoals hierboven beschreven.  
  • Je hebt veel pijn, jeuk of last van korsten en wilt er iets aan doen. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.