Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Pijnlijke teen door stoten

 

Wanneer heb je een pijnlijke teen door stoten? 

Iedereen stoot weleens zijn of haar teen. Bijvoorbeeld aan een drempel of een meubel. Ook kan er een zwaar voorwerp op je teen vallen, in huis of op het werk. Soms heb je kort pijn aan de teen, bijvoorbeeld bij een lichte kneuzing. Dat kan geen kwaad. Bij een kneuzing kan de teen of het gebied eromheen pijn doen en stijf aanvoelen. Je teen kan ook dik worden. Je teen kan ook uit de kom schieten (ontwrichting) of gebroken zijn. Soms komt een ontwrichting ook voor in combinatie met een breuk. Bij een ontwrichting of breuk kun je het beste naar de huisarts gaan.  

 

Als je teen uit de kom is, kun je dit merken aan een afwijkende stand van de teen en een zwelling en/of blauwe plek rond de plaats van de ontwrichting. Ook kun je de teen niet goed meer buigen of strekken.  

Als je teen uit de kom is, zal een arts in het ziekenhuis de teen terugzetten in de goede stand. Vaak wordt de teen getapet en wordt er een röntgenfoto gemaakt ter controle.  

 

Je kunt merken dat je teen gebroken is als je teen dik en blauw wordt, hij pijn doet in rust of als je op de teen drukt of tikt. Ook kun je niet meer goed staan of lopen, zeker als je grote teen is gebroken.  

Een gebroken teen is over het algemeen niet ernstig. Maar bij een breuk in de grote teen zul je meestal gips of een gipsschoen krijgen. Dit zorgt ervoor dat de grote teen tijdelijk minder belast wordt bij het lopen. Bij een breuk in een van de andere tenen wordt de teen meestal met tape vastgeplakt aan de teen ernaast. Dan kan de gebroken teen niet meer bewegen waardoor deze kan herstellen. Je zult dan stevige schoenen moeten dragen. Vaak kun je die voet minder belasten. De pijn neemt vaak na 2 weken al flink af. Het kan ongeveer 6 tot 8 weken duren voordat de voet weer helemaal goed te gebruiken is.  

 

Wat kun je zelf doen? 

  • Bij een gekneusde of gebroken teen. 

Koel de teen onder koud stromend water. Wees voorzichtig met coldpacks direct op de huid. Leg er altijd een doek tussen om te voorkomen dat je huid bevriest. Bij een kneuzing of breuk kun je de voet hoog houden om zwelling en pijn tegen te gaan. Heb je gips gekregen, houd dan het been de eerste dagen ook zoveel mogelijk hoog. Draag stevige schoenen die goed passen en de tenen goed beschermen. Bouw de belasting van de teen geleidelijk weer op. Luister hierbij goed naar je lichaam. Krijg je meer pijn, doe het dan rustiger aan.  

  • Bij een teen uit de kom. 

Probeer de teen niet zelf terug te duwen. Hiermee kun je meer schade aanrichten. Neem contact op met de huisarts. Draag na een behandeling van een teen uit de kom stevige schoenen die goed passen en de tenen goed beschermen.  

 

Heb je medicijnen nodig? 

Bij een gekneusde, gebroken of ontwrichte teen heb je geen medicijnen nodig. Heb je veel pijn, dan kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. 

Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s, zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.  

 

Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je een teen gestoten hebt waarbij: 

  • Er een stuk(je) bot door de huid steekt. 
  • Er een andere stand van de teen is. 
  • Er een teen is die koud, bleek, grauw of gevoelloos wordt. 

 

Bel je huisarts als je een teen hebt gestoten met deze klachten of situaties:  

  • Erge pijn waardoor je de voet niet kunt belasten. 
  • Vermoeden van een gebroken teen. 
  • Bloed onder de nagel, met erge pijn.  

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.