Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Schouderklachten

 

Wanneer heb je schouderklachten?

Bij schouderklachten heb je pijn in en rond de schouder en kun je hem vaak minder goed bewegen. De pijn kan ook uitstralen naar je bovenarm en je rug. Schouderklachten komen vaak voor en kunnen veel verschillende oorzaken hebben. De meeste schouderklachten komen door een probleem met de spieren en/of pezen. Het kan bijvoorbeeld komen door een ontsteking in een pees. Daarnaast kan de slijmbeurs in de schouder of het kapsel van de schouder ontstoken zijn. Soms is er een duidelijke aanleiding voor de klachten, zoals een verrekking van een pees na een verkeerde beweging of doordat je veel dezelfde beweging hebt gemaakt, zoals bij schilderen of tennissen. Maar vaak is het niet duidelijk waardoor de klachten precies ontstaan zijn. Deze schouderklachten kunnen vaak weken tot maanden duren. Als schouderklachten lang duren, gaan mensen hun schouder soms steeds minder bewegen. Dat zorgt ervoor dat de schouder steeds stijver en pijnlijker wordt. Als de schouder (bijna) helemaal vast komt te zitten noemen we dit een ?frozen shoulder?. Dat kan maanden tot meer dan een jaar duren. Een schouder kan ook uit de kom schieten. De kop van het bot van de bovenarm zit dan niet meer in de kom van de schouder. Dit kan door een val of botsing komen, maar soms gebeurt het ook zomaar. Als een schouder eenmaal uit de kom is geweest, kan dit makkelijker nog een keer gebeuren. Ook kun je door een val of botsing je schouder kneuzen of een bot breken. Het komt minder vaak voor dat een schouderklacht door een beklemde zenuw komt, zoals bij een nekhernia.

Meestal is een schouderklacht erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Heel soms komt een schouderklacht door hartklachten.

 

Wat kun je zelf doen?

Koelen

Als je je schouder gestoten hebt en de plek dik is, kun je de pijnlijke plek de eerste 24 uur koelen. ?Neem iets uit de vriezer (bijvoorbeeld ijsblokjes, een zak erwten of een ice-pack) en wikkel het in een theedoek om het tegen de pijnlijke plek te houden. Doe dit maximaal 20 minuten achter elkaar en stop tussendoor minstens 40 minuten met koelen. Dit kun je een aantal keer achter elkaar doen.

 

Rusten

Als de klachten door een bepaalde activiteit komen, neem dan even rust. Als je merkt dat de klachten minder zijn, kun je de activiteiten weer rustig opbouwen. Het is wel belangrijk dat je je schouder niet de hele tijd helemaal stil houdt, dus probeer te blijven bewegen en je dagelijkse activiteiten te blijven doen. Zorg dat je geen bewegingen doet die zwaar, belastend of steeds hetzelfde zijn.

Oefeningen

Als je door de pijn de schouder niet goed meer kunt gebruiken, is het toch belangrijk om oefeningen te doen. Zo voorkom je dat er een ?frozen shoulder? ontstaat. Laat je arm naast je lichaam hangen. Ontspan de arm zoveel mogelijk. Draai nu kleine rondjes, alsof je met een gestrekte arm in de soep roert. Doe dit 15 keer rechtsom, en 15 keer linksom. Probeer dit 3 keer per dag te doen.

 

Heb je medicijnen nodig?

Bij erge pijn kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID?s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.

Pijnstilling zorgt er meestal niet voor dat de pijn helemaal verdwijnt, maar moet de pijn wel minder erg maken. Meestal zijn andere medicijnen bij schouderklachten niet nodig. Bij sommige oorzaken van schouderklachten kan de huisarts je een injectie met een ontstekingsremmend medicijn geven.

 

Bel de huisarts als:

  • De pijn na 2 weken niet minder wordt.
  • De pijn alleen maar erger wordt.
  • Je rillingen of koorts hebt (gemeten lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger).
  • De schouder dik of rood wordt.
  • Je schouder gaat tintelen, je minder gevoel of minder kracht in de arm hebt.
  • Je na een val of botsing veel pijn hebt, de schouder opgezwollen is of deze een andere vorm lijkt te hebben.
  • Je de schouder niet meer goed kunt bewegen.
  • Je bij het bewegen een pijn in de schouder krijgt die minder wordt als je rust.
  • Je afvalt zonder dat dit de bedoeling is.
  • De klachten plotseling zijn ontstaan.

 

Bel meteen een arts of 112 als je schouderklachten hebt en:

  • Je ook ineens druk of pijn op de borst hebt of je je benauwd voelt.
  • De pijn doortrekt naar je kaken.
  • Je ook zweterig en/of duizelig bent.
  • Je ineens minder of geen gevoel in je schouder hebt of je de schouder niet meer kunt gebruiken. Zeker als dit samen gaat met een scheef gezicht, moeite met praten of een beenklacht aan dezelfde kant van je lichaam.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.