Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Spier- of peesontsteking van de heup

 

Wat is een spier- of peesontsteking van de heup?
Pezen zijn stevige koorden die de spieren met de botten verbinden. Als een spier wordt aangespannen, trekt hij via de pees aan het bot. Hierdoor komt het bot in beweging en komt er beweging in een gewricht. Op de plaats waar 1 of meer pezen aan het bot vastzitten, kan langdurige of te grote belasting irritatie of een soort ontsteking geven. Deze ontsteking wordt enthesopathie of aanhechtingspijn genoemd (de enthesis is de aanhechtingsplek van een pees aan het bot). Een peesontsteking wordt tendinitis genoemd. De namen enthesopathie en tendinitis kunnen door elkaar worden gebruikt, omdat vaak de aanhechtingsplaats en de pees zijn aangedaan bij een peesontsteking.

 

Wat is de oorzaak van spier- of peesontsteking?

Een spier- of peesontsteking ontstaat meestal door overbelasting. Het kan komen door vaak dezelfde beweging te maken, door zwaar lichamelijk werk of door sport en door ouder worden. Aanhechtingspijn of peesontstekingen kunnen bij elke aanhechting van een pees ontstaan. De peesontstekingen van de heup worden ingedeeld op basis van waar de pees of aanhechting zit. Je kunt een peesontsteking van de heup hebben op de volgende plekken:

  • Aan de binnenkant van het bovenbeen (de adductoren van de heup). Dit komt vaak voor bij schaatsers.
  • Aan de bovenkant van het bovenbeen (de rectus femoris-spier). Deze pees is vaak aangedaan bij springen, klimmen of naar beneden gaan van de trap.
  • Aan de achterkant van de heup en het bovenbeen (de hamstring).
  • Aan de binnenkant van de heup en de onderrug (de iliopsoas).

Het iliotibial band-syndroom, ook wel runner?s knee of lopersknie genoemd, komt door overbelasting van de knie. Hierbij is de aanhechting van de bovenbeenspier aan de buitenkant van de knie ge?rriteerd. Dit geeft vaak pijn aan de buitenkant van de knie, maar kan ook pijn geven in de heup. Vooral hardlopers hebben hier last van.

 

Wat voor klachten krijg je bij spier- of peesontstekingen van de heup?

Bij een spier- of peespontsteking van de heup voel je pijn en stijfheid. Daardoor is het moeilijker het heupgewricht te bewegen. Afhankelijk van de plek kunnen er verschillende klachten zijn. Er kan pijn in de heup zijn, in de lies, in het bovenbeen of in de onderrug. Soms kun je pijn hebben in het hele gebied rondom de heup. Ook kan de pijnlijke plek iets roder en dikker zijn.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De (huis) arts kan de diagnose stellen in door jou te vragen naar de klachten en door lichamelijk onderzoek van de pijnlijke plek. Soms is er extra onderzoek nodig om andere oorzaken uit te sluiten. Dat kan bloedonderzoek, een echo of een r?ntgenfoto zijn.

 

Wat kun je zelf doen?

Probeer het pijnlijke gewricht rust te geven, om overbelasting te voorkomen. Soms moet je een tijdje stoppen met bijvoorbeeld hardlopen, als de pijn daardoor komt. De ontsteking geneest meestal langzaam. Dat komt doordat pezen minder goed doorbloed zijn. Blijf wel in beweging om te zorgen dat het gewricht niet stijf wordt. Een goed handvat is te bewegen ?op geleide van de pijn”. Dit betekent dat je op het moment van bewegen wel wat pijn mag voelen, maar dat je moet stoppen als de pijn erger wordt. Heb je uren nadat je iets gedaan hebt nog steeds pijn, dan moet je die activiteit niet meer doen. Je kunt paracetamol nemen als de pijn te erg is.

 

Hoe is de behandeling van een spier- of peesontsteking?

Als rust en paracetamol niet genoeg hebben geholpen, dan wordt er vaak gestart met een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals ibuprofen of diclofenac (NSAIDs). Deze medicijnen mogen niet door iedereen gebruikt worden en kunnen meer bijwerkingen geven dan Paracetamol, dus overleg hierover altijd eerst met je huisarts. Als dat ook niet voldoende helpt dan kan er soms een injectie op de pijnlijke plek worden gegeven met een corticostero?d ( ontstekingsremmer). Ook dit kan bijwerkingen geven en mag niet aan iedereen gegeven worden, dus moet ook in goed overleg met je arts. Je kunt ook worden doorgestuurd naar een fysiotherapeut.

De klachten kunnen soms moeilijk te behandelen zijn, lang aanhouden of steeds terugkomen. Als je erachter kunt komen waardoor jouw klachten zijn ontstaan, dan kun je er zelf beter voor zorgen dat de klachten minder snel of niet meer terugkomen.

 

Bel met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Heb je last van zwelling, roodheid, pijn en warmte bij aanraking, koorts of kun je de heup steeds slechter bewegen of er niet meer op staan? Bel dan meteen je (huis)arts.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.