Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Stemklachten of heesheid

 

Let op: deze klacht kan ook komen door het coronavirus. Als je last hebt van deze klacht, doe ook de symptoomcheck voor het coronavirus.

 

Wanneer heb je last van heesheid?  

Heesheid is een schorre stem. Je stem klinkt niet meer mooi en helder. Per jaar hebben 7 op de 1.000 mensen wel eens last van heesheid. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Heesheid komt vaak door een verkoudheid of keelontsteking (tip: lees zo nodig ook het artikel Keelklachten). Brandend maagzuur, roken, allergie, astma en stress kunnen ook leiden tot heesheid. Het kan ook komen door verkeerd gebruik van de stem, overbelasting van de stem of vaak de keel schrapen. Soms wordt een onschuldige afwijking ontdekt aan de stembanden, zoals een goedaardige stembandpoliep. Een schorre stem kan verder komen door het gebruik van bepaalde medicijnen of na een operatie aan de hals. In zeldzame gevallen is er sprake van een ernstige aandoening, zoals strottenhoofdkanker.  

 

Wat kun je zelf doen? 

 • Je stem rust geven. 

Probeer je stem rust te geven door weinig te praten. Probeer niet te gillen, schreeuwen of fluisteren. Probeer ook niet te kuchen of hoesten en voorkom dat je je keel vaak schraapt. Probeer door de neus te ademen in plaats van door de mond. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de keel minder uitdroogt.  

 • Stoppen met roken. 

Roken is slecht voor de stembanden. De schadelijke stoffen uit de sigaret zorgen voor extra slijm en irritatie van de stembanden. Daardoor kun je last krijgen van heesheid. Vermijd ook ruimtes waar veel gerookt wordt. Roken en alcohol drinken verhogen het risico op strottenhoofdkanker.  

 • Ergens op zuigen (bij keelpijn). 

Drink regelmatig om de pijn te verzachten. Vooral koude dranken helpen. Hiernaast kan zuigen op een dropje of zuurtje de klacht verminderen. Het is aangetoond dat dit net zo goed helpt als speciale zuigtabletten. 

 • Je mond goed spoelen (bij astma-puffers). 

Gebruik je een puffer (inhalator) voor bijvoorbeeld astma of COPD? Spoel dan na het inhaleren de mond met water en spuug dit uit. Neem daarna een nieuwe slok, die je wel doorslikt.   

 • Let op je voeding (bij maagzuur). 

Eet gezond en let op je gewicht. Als je kleine maaltijden eet, kan dat helpen om maagzuur te voorkomen. Slaap eventueel iets meer rechtop. Dan kan het maagzuur minder makkelijk omhoog komen. 

 • Verminder spanning (bij stress). 

Komt je heesheid door stress? Pak die dan aan, probeer erachter te komen wat jou stress geeft. Bedenk daar een oplossing voor, eventueel met hulp van een expert. Er zijn ook online zelfhulpcursussen voor stress beschikbaar. Je huisarts kan je daarbij helpen. 

Logopedie (bij verkeerd of te veel stemgebruik): een logopedist kan je helpen als je hees bent doordat je je stem erg veel of verkeerd gebruikt. De logopedist zal je oefeningen geven waarmee de heesheid minder kan worden.  

 

Heb je medicijnen nodig? 

Er zijn geen medicijnen die helpen tegen heesheidsklachten. In de meeste gevallen komt heesheid door een verkoudheid. Dit gaat vanzelf over, meestal binnen 2 tot 3 weken.   

 

Bel de huisarts als:  

 • Je langer dan 3 weken last hebt van heesheid en 
 • Je ouder bent dan 50 jaar. 
 • Je rookt. 
 • Je veel alcohol drinkt. 
 • Je langer dan 6 weken hees bent zonder duidelijke oorzaak, of als de dingen die je zelf kunt doen niet helpen. 
 • Je denkt dat de heesheid door medicijnen komt. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.