Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Pijn in de balzak

 

Wanneer heb je pijn in de balzak?

Pijn in of aan de balzak bij mannen komt veel voor. Het kan vervelend zijn en veel pijn doen. Ook kan de balzak rood of opgezwollen zijn. Pijn in de balzak kan verschillende oorzaken hebben. Hier staan een aantal veel voorkomende oorzaken:

·       Een verdraaiing van de bal komt meestal voor bij jongens rond de puberteit, maar kan ook op andere leeftijden ontstaan. Vaak heb je ineens veel pijn aan één van de ballen en ben je daarbij misselijk of moet je overgeven van de pijn. De bal is soms ook opgezwollen. Door een verdraaiing kan de doorbloeding van de bal in de problemen komen, daarom is het belangrijk om meteen je huisarts te bellen. Ook bij aanvallen van erge pijn in de bal is het goed om de huisarts te bellen.

·       Bijbalontsteking geeft pijn die langzaam in een aantal dagen opkomt en soms samengaat met pijn bij het plassen, ziek zijn en koorts. De bal kan ook gezwollen en rood zijn. Het ondersteunen of optillen van de bal maakt de pijn meestal minder. De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking door een urineweginfectie of door een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Soms kan er geen oorzaak van de bijbalontsteking gevonden worden. Het is meestal niet gevaarlijk en kan goed behandeld worden met antibiotica.

·       Een liesbreuk is een uitstulping van vet, darmen of buikvlies via een zwakke plek in de buikwand. Je kunt hierbij een zwelling voelen in de balzak. Door druk zetten zoals bij hoesten, niezen of persen kan deze zwelling groter worden. Als je klachten hebt, kun je contact opnemen met je huisarts. Als je geen pijn hebt is het onschuldig en hoef je niet geopereerd te worden. Als je ineens veel pijn hebt, misselijk bent of moet overgeven is het wel belangrijk om de huisarts te bellen. De liesbreuk kan dan beklemd zijn.

·       Een overactieve bekkenbodem kan zorgen dat je pijn hebt in de rug, buik, anus (poepgat) en de balzak. Vaak gaat dit samen met moeilijk kunnen plassen en poepen. Dit is niet gevaarlijk maar wel vervelend. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je met oefeningen goed helpen.

·       Een tumor in de balzak komt niet vaak voor, maar is helaas wel gevaarlijk. Zaadbalkanker ontstaat meestal tussen de 15 en 45 jaar en merk je meestal alleen aan een harde zwelling. Dit doet meestal geen pijn. Het is daarom belangrijk om te voelen of de bal anders aanvoelt dan normaal. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts.

·       Een spatader in de balzak geeft meestal zeurende pijnklachten, die erger zijn na lang staan. Er kan een zwelling zijn, waarbij kronkelige bloedvaten voelbaar zijn, meestal aan de linkerkant van de balzak. Er is meestal geen behandeling nodig, tenzij je een verminderde vruchtbaarheid hebt.

 

Wat kun je zelf doen?

·       Bij een ontsteking kun je de balzak wat optillen zodat hij minder pijn geeft. Er zijn hulpmiddelen (suspensoirs) voor te koop bij de apotheek.

·       Koelen en pijnstilling kunnen de pijn minder erg maken.

·       Vrij veilig (met condoom) om infecties te voorkomen.

·       Als je een soa hebt, waarschuw dan altijd je seksuele partners van de afgelopen 6 maanden.

·       Beweeg genoeg, eet gevarieerd en vezelrijk om een liesbreuk te voorkomen.

·       Stop met roken.

·       Probeer zo min mogelijk zwaar te tillen.

·       Bij een overactieve bekkenbodem is het belangrijk de oefeningen van de bekkenfysiotherapeut te blijven doen.

·       Onderzoek de balzak regelmatig, bijvoorbeeld iedere maand, door de bal tussen duim en wijsvinger te voelen. Voel hierbij of allebei de kanten nog hetzelfde zijn en bel de huisarts als je een zwelling of verharding voelt.

·       Bij spataders in de balzak kan het dragen van ondersteunende onderbroeken helpen.

 

Heb je medicijnen nodig?

Als je pijn hebt, kun je paracetamol nemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. Bij een ontsteking van de bijbal of een soa kan de huisarts je antibiotica geven.

 

Bel je huisarts altijd als je pijn aan de balzak hebt, en bel meteen als:

·       De pijn ineens is ontstaan of deze in aanvallen komt.

·       De pijn heel erg is of steeds erger wordt.

·       Je ook misselijk bent of moet overgeven.

·       Je denkt dat de bal gedraaid is.

·       Je ziek bent en koorts hebt.

·       Je balzak rood en opgezwollen is.

·       Je een soa kunt hebben.

·       Je pijn bij het plassen hebt of vaker moet plassen dan normaal.

·       Je een zwelling voelt aan de balzak.

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.