Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Vaginale schimmelinfectie

 

Wanneer heb je een vaginale schimmelinfectie? 

Veel vrouwen krijgen in hun leven wel eens een vaginale schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie kun je dikke, witte en brokkelige afscheiding hebben. Soms heb je jeuk of een brandend gevoel in en rond de vagina. Je kunt ook pijnlijke, opgezwollen schaamlippen hebben of pijn hebben bij het vrijen.  

In de vagina leven schimmels en bacteriën. Zij leven met elkaar in evenwicht. Als de natuurlijke balans wordt verstoord, kan een schimmel of een bacterie meer gaan groeien. Je kunt er dan klachten van krijgen. Bij een vaginale schimmelinfectie is het meestal een gistachtige schimmel: Candida albicans. Daarom heet een vaginale schimmelinfectie ook wel vaginale candidiasis. Alles wat het evenwicht van de bacteriën en schimmels in de vagina kan verstoren, kan een schimmelinfectie veroorzaken. Zoals medicijnen (bijvoorbeeld antibiotica, corticosteroïden en oestrogenen), hormoonschommelingen (zoals bij zwangerschap, de overgang of de menstruatie) en gebruik van vaginale spoelmiddelen of zeep. Ook een verminderde afweer of suikerziekte verhogen de kans op een vaginale schimmelinfectie.  

Soms is de oorzaak van de schimmelinfectie niet duidelijk. Het kan in ieder geval niet komen door slechte persoonlijke hygiëne. Het is ook niet besmettelijk of gevaarlijk. De klachten van een vaginale schimmelinfectie kunnen vanzelf weer voorbij gaan. Soms komt de infectie vaker terug.  

 

Wat kun je zelf doen?  

  • Natuurlijke balans vagina bewaren. 

Houd je vagina schoon door alleen lauwwarm water te gebruiken en alleen uitwendig te wassen. Was ook niet te vaak: dit kan juist zorgen voor extra irritatie en de klachten verergeren. Gebruik geen vaginale zeep of spoelingen. Het is niet bewezen dat dit werkt. Sterker nog: het kan juist het natuurlijke evenwicht van schimmels en bacteriën verstoren. Gebruik om diezelfde reden ook geen knoflook, probiotica, tea tree olie of yoghurt in of rond je vagina.  

  • Irritatie vermijden. 

Probeer bij jeuk niet te krabben. Hiermee kun je de gevoelige huid van je vagina beschadigen. Vermijd ook situaties die je vagina kunnen irriteren, zoals vrijen zonder dat je opgewonden bent. Ook vrijen terwijl je nog klachten hebt van een schimmelinfectie, kan de vagina irriteren. 

 

Heb je medicijnen nodig?  

Omdat een vaginale schimmelinfectie vaak vanzelf voorbij gaat, zijn medicijnen meestal niet nodig. Bij langdurige of erge klachten kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Als je de klachten voor het eerst hebt, zal de huisarts je lichamelijk onderzoeken. Deze kan dan medicijnen voorschrijven. Het medicijn van eerste keuze is een capsule miconazol, die je één keer vaginaal inbrengt. Dit doe je voor het slapen gaan. Ook kun je een capsule (fluconazol) voorgeschreven krijgen. Deze moet je doorslikken. Miconazol en fluconazol zijn medicijnen die schimmels en gisten doden. Binnen een paar dagen worden de jeuk en de afscheiding minder. Soms blijven de klachten nog een paar dagen aanhouden na de behandeling. Bij veel jeuk aan de vagina kun je ook een crème met miconazol krijgen. Deze smeer je uitwendig rond je vagina tot de klachten over zijn.  

 

Je kunt ook zonder recept een antischimmelmiddel (clotrimazol) kopen bij de drogist of apotheek. Toch is het advies om bij klachten van jeuk, pijn of een brandend gevoel bij de vagina en witte brokkelige afscheiding je huisarts te bezoeken voor eventuele medicijnen. Hij of zij kan vaststellen of de klachten inderdaad door een vaginale schimmelinfectie komen. Gebruik je wel een medicijn van de drogist, lees dan altijd goed de aanwijzingen op de verpakking en de bijsluiter.  

 

Het is niet nodig om je partner te behandelen, tenzij die ook klachten heeft. De schimmelinfectie is niet seksueel overdraagbaar. Heb je vaginale schimmelinfecties die steeds terugkeren, overleg dan met je huisarts over medicijnen om een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen.  

 

Bel je huisarts als je naast witte brokkelige afscheiding , roodheid en jeuk of pijn bij het plassen of vrijen, ook het volgende hebt: 

  • Je hebt voor het eerst deze klachten. 
  • De klachten zijn na het gebruik van een medicijn (clotrimazol) van de drogist niet minder geworden. 
  • De klachten houden twee weken aan na behandeling met een middel van de huisarts. 
  • Je hebt buikpijn en/of koorts. 
  • Je hebt aanhoudende klachten, die je herkent door een eerdere schimmelinfectie. 
  • Je hebt steeds terugkerende klachten.  
  • Je hebt andere afscheiding, maar herkent de klachten niet als een vaginale schimmelinfectie. 
  • Je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.