Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Verstopping, obstipatie

 

Wanneer heb je obstipatie? 

Obstipatie is een verstopping in de darmen, waardoor je moeite hebt met poepen. De ontlasting komt minder dan 3 keer per week en vaak heb je buikpijn of buikkramp. De ontlasting is vaak hard en droog en hoopt op. Daardoor moet je soms flink persen om het uit je lichaam te krijgen. Dit kan pijn doen en kan zorgen voor aambeien of kloofjes in de anus (poepgat). Ook kan er dunne ontlasting langs de ophoping in de darmen lekken. Obstipatie is een veelvoorkomende klacht. Het ontstaat als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten, waardoor het lichaam te veel vocht uit de ontlasting haalt en de ontlasting erg droog en hard wordt. Dit kan komen doordat je te weinig drinkt, te weinig vezels eet of als je weinig beweegt. Soms komt het door stress of doordat je je ontlasting ophoudt terwijl je wel aandrang voelt. Ook kunnen bepaalde medicijnen voor obstipatie zorgen. Meestal wordt er geen lichamelijke oorzaak voor de obstipatie gevonden, heel zelden komt het wel door een ziekte (zoals suikerziekte, een langzaam werkende schildklier of een tumor in de darm). 

 

Wat kun je zelf doen? 

  • Vezelrijke voeding 

Eet vezelrijke producten zoals fruit, groente, peulvruchten en volkorenproducten. Voedingsvezels zorgen ervoor dat de ontlasting meer water vasthoudt en soepeler wordt. 

  • Vocht 

Zorg dat je genoeg drinkt. Een normale hoeveelheid is 1,5 tot 2 liter per dag. Het zorgt ervoor dat de ontlasting soepel blijft. 

  • Lichaamsbeweging 
  • Zorg dat je genoeg beweegt. Het beste is minimaal een half uur intensief bewegen per dag. Het zorgt ervoor dat je darmen aan het werk gaan. 
  • Naar de wc gaan 

Ga naar het toilet zodra je voelt dat je moet. Het ophouden van de ontlasting kan er voor zorgen dat je steeds minder goed voelt wanneer je moet.  

 

Heb je medicijnen nodig?  

Meestal gaat obstipatie over als je je levensstijl aanpast. Als het niet lukt om voldoende vezels te eten, kan de huisarts je vezels voorschrijven. Bijvoorbeeld psylliumzaad. Als de klachten niet minder worden, kun je een laxeermiddel gebruiken, bijvoorbeeld macrogol of lactulose. Dit maakt de ontlasting zachter en dunner, waardoor je makkelijker naar de wc kunt. Als dit ook niet helpt, dan kan er een klysma of een zetpil nodig zijn om de eerste opgehoopte ontlasting weg te halen.  

Bij het gebruik van deze medicijnen is het belangrijk dat je goed drinkt.  

 

Bel je huisarts als je naast de obstipatie de volgende klachten hebt: 

  • Je hebt steeds meer buikpijn.  
  • Je hebt verstopping die langer duurt dan 2 weken. 
  • Je moet braken en hebt een opgezette buik. 
  • Je verliest onbedoeld gewicht. 
  • Je hebt koorts. 
  • Je hebt bloed bij de ontlasting gezien. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.