Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Verwonding aan de buik

 

Wanneer heb je een verwonding aan de buik?  

Bij een ongeluk kun je verwondingen of letsel oplopen aan je buik. Bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk of een val (van hoogte). Maar de verwonding  kan ook expres zijn toegebracht, zoals bij een steek- of schotwond. Wat meestal gebeurt is dat de buik wordt geraakt door een stomp voorwerp, zoals een fietsstuur. Hierbij blijft de buikwand heel. Bij letsel aan de buik door iets scherps (mes, kogel) kunnen de huid, het onderhuids vet en de spieren, de buikwand en soms ook organen beschadigd zijn. Dit komt gelukkig minder vaak voor. 

 

Bel 112 als er sprake is van een ongeluk met een buikverwonding waarbij: 

 • Er sprake is van ernstig letsel.  
 • Er sprake is van een schot- of steekwond. 
 • Het slachtoffer bleek, klam en zweterig wordt, suf wordt of het bewustzijn verliest. 
 • Het gaat om een open buikwond. 

 

In de buik zitten veel belangrijke organen en bloedvaten. Door een verwonding aan de buik  kunnen er kneuzingen ontstaan of scheurtjes in de milt, lever of nieren. Ook de maag, de darmen en de blaas kunnen beschadigd raken. Er kunnen ernstige inwendige bloedingen ontstaan als er bijvoorbeeld een bloedvat wordt beschadigd. Ook is een open buikwond erg gevaarlijk, omdat er risico is op infectie. 

 

Verwondingen aan de buik door een ongeluk met een stomp voorwerp merk je soms pas later op. Vaak is er wel sprake van enige buikpijn, maar deze kan ook mild zijn. Er kunnen bloeduitstortingen te zien zijn op de buik of in de flanken. Bij schade aan de milt kan de pijn uitstralen naar de linkerschouder. Als je veel bloed verliest, kunnen je hartslag en je ademhaling omhoog gaan. Je kunt het koud krijgen, klam en/of suf worden of het bewustzijn verliezen. Bel in dit geval direct 112.  

Een verwonding aan de buik door een stomp voorwerp, waarbij organen zijn beschadigd, hoeft niet altijd met een operatie behandeld te worden. Je wordt meestal wel in het ziekenhuis opgenomen en goed in de gaten gehouden.  

 

Bij een ongeluk met (mogelijk) ernstig verwondingen  aan de buik zul je waarschijnlijk direct met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Hier word je opgevangen op de Spoedeisende Hulp waar er onderzoeken zullen plaatsvinden om te zien of er schade is aan de buikorganen.  

 

Wat kun je zelf doen? 

 • Buikverwondingen voorkomen. 

Zorg voor veiligheid in het verkeer. Laat regelmatig je fiets controleren en let goed op als je deelneemt aan het verkeer. Draag bij het autorijden altijd een gordel. 

 • Bij een open buikwond. 

Probeer wonden en eventueel blootliggende darmen zo schoon mogelijk af te dekken. Raak bij open buikwonden de darmen niet aan. 

 

Heb je medicijnen nodig?  

Bij een verwonding aan de buik heb je in principe geen medicijnen nodig. Heb je pijn na een (klein) ongeluk zonder ander letsel dat behandeld moet worden, dan kun je pijnstilling nemen zoals paracetamol. Houd de dosering aan die op de verpakking staat. 

Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.  

 

Bel je huisarts als je een buikverwonding hebt door een ongeluk met deze klachten of situaties: 

 • Met kracht een (fiets)stuur in de buik gekregen.  
 • Als je zwanger bent en een stomp voorwerp in je buik hebt gekregen (je kunt dan ook je verloskundige bellen).  
 • Bloed in de urine. 
 • Ernstige buikpijn. 
 • Bleek, klam, zweterig en/of suf worden. 
 • Buikpijn die niet overgaat.  

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.