Verwonding aan de nek
Wanneer heb je een verwonding aan de nek?
Je kunt een verwonding aan de nek krijgen door een ongeluk, zoals een aanrijding, een ongeluk bij het sporten of een val van hoogte. De huid en de spieren van de nek kunnen hierbij beschadigen. Maar ook onderdelen van de wervelkolom kunnen beschadigen, zoals de nekwervels, het ruggenmerg en gewrichtsbandjes. Afhankelijk van het de aard en de kracht van het ongeluk kan het nekletsel mild zijn, zoals een blauwe plek of een oppervlakkige wond. Maar het kan ook vervelende langdurige klachten geven. Ernstig is het als het ruggenmerg beschadigd raakt.
Bel direct 112 als er sprake is van een verwonding van de nek waarbij:
- Het ongeluk en/of de situatie er ernstig uitzien. Heeft iemand mogelijk nekletsel opgelopen, probeer deze persoon dan niet te bewegen. Houd het hoofd en de nek zo stabiel mogelijk.
- Het slachtoffer een moeizame ademhaling heeft.
Voorbeelden van verwondingen aan de nek:
- Nek- en hoofdpijn:
Als gevolg van bijvoorbeeld een kopstaartbotsing in het verkeer kan het hoofd plotseling een snelle en heftige beweging maken. Hierdoor verkrampen de spieren van de nek en komt er druk op de gewrichtsbandjes. Dit kan klachten geven als nekpijn, hoofdpijn, stijfheid van de spieren en minder goed kunnen bewegen van de nek. Als de klachten langdurig aanhouden en er komen andere klachten bij, als vermoeidheid en concentratieproblemen, spreken we soms van een whiplash.
- Ruggenmergschade
Binnenin de wervelkolom zit een ruimte waarin het ruggenmerg loopt. Hierdoor kan bij een breuk van de nekwervels het ruggenmerg ook beschadigd raken. Het ruggenmerg in de nek kan een kneuzing oplopen of bekneld raken (door een bloeding of zwelling in de nek). Hier kunnen verschillende klachten bij ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld tintelingen of krachtverlies van armen en/of benen krijgen of verlies van controle over urine en ontlasting. Blijvende schade aan het ruggenmerg kan ernstig zijn, met verlamming of een dwarslaesie als gevolg.
Wat kun je zelf doen?
- Verwonding aan de nek voorkomen.
Rijd voorzichtig, drink geen alcohol voor het rijden en draag altijd een autoriem om nekletsel door verkeersongevallen te voorkomen. Voorkom onnodig vallen door bijvoorbeeld anti-slipmatten in de badkamers aan te brengen.
- Omgaan met nek- en hoofdpijn.
Je kunt zelf bijdragen aan je herstel. Probeer je nek in beweging te houden door oefeningen te doen. Zo houd je je nek zo soepel mogelijk en voorkom je meer klachten. Je kunt hiervoor ook naar een fysiotherapeut gaan. Let op je houding en pas zo nodig je werkplek aan. Zorg dat je in bed een goed ondersteunend nekkussen hebt. Draag in ieder geval geen nekkraag. De werking hiervan is niet aangetoond.
Heb je medicijnen nodig?
Bij erge pijn kun je paracetamol innemen. Houd de dosering aan die op de verpakking staat.
Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID’s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.
Spierverslappende medicatie wordt niet geadviseerd.
Bel je huisarts als je een verwonding aan de nek hebt met deze klachten of situaties:
- Verlies van kracht en/of gevoel en/of tintelingen in de armen of benen.
- Verlies van controle over blaas of ontlasting (plassen en poepen).
- Ernstige pijn in de nek, het hoofd en/of de rug, die niet vanzelf over gaat.
- Klachten die zouden kunnen passen bij een whiplash en niet vanzelf verminderen.
Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.