Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Voetblaar

 

Wanneer heb je een voetblaar? 

Iedereen heeft wel eens een blaar gehad. Vaak begint een blaar met een herkenbare brandende pijn en een rode plek op de voet. Daarna ontstaat er een blaasje dat gevuld is met helder vocht en soms (als er ook bloedvaatjes beschadigd zijn) bloed. Een blaar kan spontaan opengaan. Dan komt het vocht uit het blaasje vrij. Hierna blijft de huid nog kort gevoelig. De blaar zal vanzelf herstellen door in te drogen en een nieuwe huid te vormen. De huid op de plek van de blaar kan er soms nog wat stugger of roder uit blijven zien.  

 

Een blaar komt door wrijving of het schuren van de huid tegen een ander oppervlak. Bij de voeten ontstaan blaren vooral door niet goed passende of niet ingelopen schoenen. Ook als je een afwijkingen aan de voeten hebt (bijvoorbeeld een scheefstaande teen of een hamerteen) kun je makkelijker blaren krijgen. Blaren ontstaan ook sneller tijdens een lange wandeling en als de huid zacht is. Vocht en warmte maken de huid zacht en verhogen de kans op een blaar.  

 

Een blaar kan geen kwaad en gaat meestal binnen een week vanzelf over. Het is dus ook niet nodig om hiervoor naar je huisarts te gaan. Als je suikerziekte (diabetes) of vaatproblemen in de benen hebt, genezen wonden aan de voeten vaak slechter. In dat geval is het belangrijk om goed op te letten of de blaar goed herstelt.  

 

Wat kun je zelf doen? 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je minder snel een blaar krijgt, of om blaren sneller over te laten gaan:  

  • Zorg ervoor dat je voeten droog blijven. 
  • Draag schone sokken van een materiaal dat goed ventileert. 
  • Draag sokken zonder vervelende naden. 
  • Zorg voor schoenen die goed passen en goed lopen. 
  • Prik een blaar niet zelf door en trek niet de huid van de blaar af. Een gesloten blaar is beter beschermd tegen infecties. 
  • Bij een gesloten blaar kun je speciale blarenpleisters gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist.  
  • Zorg bij een opengebarsten blaar dat de vloeistof eruit is, bijvoorbeeld door hem leeg te drukken met een wattenschijfje. Maak de wond schoon door spoelen met lauwwarm water. Dek het hierna af met een schone pleister of steriel verband.  
  • Als je een opengebarsten blaar aanraakt, zorg dan dat je schone handen hebt. 

 

Heb je medicijnen nodig?  

Bij een voetblaar heb je geen medicijnen nodig. Als je denkt dat je blaar besmet of ontstoken is, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan beslissen of er een behandeling nodig is.   

 

Bel je huisarts als je een voetblaar en een van deze klachten of situaties hebt: 

  • De klachten steeds opnieuw terugkomen. 
  • Er tekenen van infectie zijn (roodheid, warmte of pus in of om de blaar). 
  • De blaar niet door je schoenen is gekomen, maar door schadelijke stoffen of verbranding. 
  • Je diabetes  of vaatproblemen aan de benen hebt en de wond niet goed geneest. 

 

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen. 

 

Bronnen 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.