Locatie

Hoofdlocatie: Standerdmolen 103 Dependance: Laning 10

Telefoon

078 676 2426

Witte brokjes in de keel

 

Wanneer heb je witte brokjes in de keel?

Als je last hebt van amandelsteentjes (tonsilsteentjes), heb je witte brokjes in de keel. De amandelen (tonsillen) achter in je keel kunnen diepe groeven hebben. In die groeven kan vuil blijven zitten. Dat vuil bestaat uit etensresten, bacteri?n en slijm. Dit wordt uiteindelijk een wit brokje, een amandelsteentje.

Amandelsteentjes kunnen zacht of hard zijn. Je kunt er 1, een paar of heel veel hebben. Van amandelsteentjes kun je een slechte adem krijgen. Ook kun je keelpijn hebben, of het gevoel hebben dat er iets vastzit in je keel. Je kunt er een vieze, metaalachtige smaak van in de mond krijgen. Amandelsteentjes zijn vervelend, maar ze kunnen geen kwaad.

Je hebt meer kans op amandelsteentjes als je vaak keelontsteking hebt. Daardoor komen er littekens in de amandelen, waardoor er meer groeven ontstaan waarin vuil kan achterblijven. Ook bij chronische neus- en bijholteklachten, bijvoorbeeld door allergie?n, kun je amandelsteentjes krijgen. Het dikke slijm dat dan vanuit de neusholte naar de keel druppelt, kan amandelsteentjes geven.

 

Wat kun je zelf doen?

Een goede mondhygi?ne kan amandelsteentjes verminderen of voorkomen. Poets 2 keer per dag je tanden en maak ook de ruimte tussen je tanden schoon met flosdraad of een tandenstoker. Je kunt je tong schoonmaken met een tongschraper of -borstel.

Stoppen met roken kan ook helpen. Dat is sowieso beter voor je gezondheid.

 

Heb je medicijnen nodig?

Voor amandelsteentjes heb je geen medicijnen nodig. Als je erg veel last hebt van amandelsteentjes, kan de KNO-arts eventueel de amandelen weghalen.

 

Bel je huisarts als je:

  • Veel last hebt van witte brokjes (amandelsteentjes) in de keel.

Bel ook met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen, kun je het beste contact met je huisarts opnemen.

 

Bronnen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.