Ziekte van Perthes
Wat is de ziekte van Perthes?
Bij de ziekte van Perthes gaat er tijdelijk geen bloed naar de heupkop. Hierdoor sterven er cellen van de heupkop af. Het lichaam ruimt deze dode cellen op. Daarna wordt de heupkop weer opgebouwd door het lichaam. De heupkop blijft daarbij soms platter, dus minder rond dan ervoor. Dat kan klachten geven. Het hele proces kan een paar jaar duren.
Wat is de oorzaak van de ziekte van Perthes?
De oorzaak van de ziekte van Perthes is niet duidelijk. Het kan zijn dat er een stollingsprobleem is met het bloed. Maar dat weten artsen niet zeker. Wel is bekend dat het 3 keer zo vaak voorkomt bij jongens, meestal tussen de leeftijd van 4-11 jaar.
Wat voor klachten krijg je bij de ziekte van Perthes?
Bij de ziekte van Perthes kun je klachten krijgen als pijn in de heup, het bovenbeen of de knie, mank lopen en minder beweging in de heup.
Meestal komt de ziekte van Perthes voor aan 1 kant, maar soms kan het in alle 2 de heupen voorkomen. De klachten kunnen soms meer of minder zijn. Ze kunnen 2 tot 4 jaar duren.
Bij kinderen van 6 jaar of jonger herstelt de heupkop vaak helemaal.
Heel soms kunnen mensen die de ziekte van Perthes hebben gehad, op latere leeftijd (rond 40-50 jaar) heupslijtage krijgen. Dit komt niet vaak voor.
Hoe wordt de diagnose ziekte van Perthes gesteld?
De arts stelt de diagnose op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Ook wordt er een r?ntgenfoto gemaakt. Met een r?ntgenfoto wordt het bot van de heup goed zichtbaar. Soms is extra onderzoek nodig, zoals een MRI-scan.
Wat kun je zelf doen?
In de actieve fase van de ziekte kun je veel klachten hebben. Belast de heup dan niet te veel, om ervoor te zorgen dat je klachten niet erger worden. Soms moet je tijdelijk stoppen met sporten.
Als je veel last hebt, is het soms nodig om een paar dagen rust te nemen. Ook kun je voor een korte tijd pijnstillers krijgen van je (huis)arts.
Hoe is de behandeling van de ziekte van Perthes?
Er is geen behandeling die de ziekte van Perthes helemaal geneest. De behandelingen zijn vooral gericht op het verminderen of wegnemen van klachten.
Bij pijn wordt meestal gestart met paracetamol. Meestal werkt dit goed. Als dat niet zo is, zijn er nog andere pijnstillers mogelijk. Als je andere pijnstillers wilt gebruiken (bijvoorbeeld NSAID?s zoals ibuprofen), overleg hierover dan altijd eerst met je huisarts.
Een deel van de orthopeden vindt het beter om het lichaam de heup uit zichzelf te laten herstellen. Een ander deel vindt het beter om de heup te opereren. Op dit moment is het nog niet te zeggen welk van deze 2 groepen gelijk heeft. Een operatie kan een behandeling zijn bij de ziekte van Perthes. De heupkop wordt dan bijvoorbeeld ruimer gemaakt, of de stand van bepaalde botten wordt iets veranderd.
Andere behandelingen, zoals een heupbroek, langdurig rust, beugels of het been lange tijd niet belasten helpen niet.
Bel met je arts bij twijfel, vragen of zorgen over je klacht. Ook als de klachten erger worden of veranderen kun je het beste contact met je huisarts opnemen.
Heb je last van zwelling, roodheid, pijn en warmte bij aanraking, koorts of kun je de heup steeds slechter bewegen of er niet meer op staan? Bel dan meteen je (huis)arts.
Bronnen
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Quin medisch specialisten, medisch onderzoekers en met gebruik van publieke bronnen.